Експерти прогнозират поскъпване на урана

Най-голямото търсене на радиоактивно гориво ще дойде заради повторното пускане на атомни реактори в Япония

Новини
16:45 - 08 Февруари 2023
1750
Експерти прогнозират поскъпване на урана

Вероятно ще има възстановяване на цените на урана през 2023 година, тъй като ядрената енергия възвърна популярността си. Около това мнение се обединиха специалисти на конференция за инвестиране в ресурси във Ванкувър (VRIC).

На фона на енергийната криза, ускорена от руско-украинската война, страни като Япония, Франция, Южна Корея, Индия, Обединеното кралство, САЩ и Германия наскоро обявиха нови планове за развитие на атомния си флот и допълнителни стимули и финансиране за ядрената енергия, пише Mining.com.

„Предвид темповете на повторно пускане на атомни реактори в Япония, най-голямото търсене на уран ще дойде от съществуващите там 40 атомни реактора“, смята Рик Рул, главен изпълнителен директор на Sprott US Holdings. По думите му това би повишило годишното търсене на уран между 10 и 12 милиона паунда (1 паунд = 0,4536 кг).

Даниел Мейджър, главен изпълнителен директор на Goviex Uranium, посочва, че търсенето ще се увеличи, докато предлагането остава ограничено. По думите му

уранът започва годината с поскъпване от 48,66 долара до над 50 долара за паунд за период от две седмици.

„Има 1 милиард души на Земята, които изобщо нямат достъп до електричество. 2 милиарда са енергийно бедни. Повишаването на жизнения стандарт на най-бедните означава, че ще имаме нужда от повече енергия от всички източници. Слънце, вятър, въглища - разбира се. Но, ядрената енергия е прекрасен източник на евтина, надеждна и безвъглеродна базова мощност“, смята Рик Рул. По думите му някои доставки „на зелено“ на уран може да дойдат от Казахстан, но с нова цена, която ще е близо до 70 долара за паунд.