Експерти следят за език на омразата покрай евровота

Под наблюдение ще са партиите с шанс да изпратят свои представители в ЕП

Политика
08:50 - 03 Май 2019
1844
Експерти следят за език на омразата покрай евровота

Проект, който ще проследи дали и колко се използва езика на омразата в кампанията за европейските избори, разработват от Института за социална интеграция.

Тази година решихме да проследим дали в горещата фаза на кампанията политическите лидери използват език на омраза, заяви пред БНР изпълнителният директор на ИСИ Стоянка Балова. Експерти от Инситута ще следят дали говоренето за ценности и предложения за политики не е заменено от враждебна лексика, насочена към политически опоненти или социални групи.

Наблюдаваме основни политически сили, които са парламентарно представени и имат шанс да изпратят свои представители в ЕП. Наблюдаваме трите национални телевизионни, електронни издания на национални ежедневници, както и по-популярните сайтове. Обръщаме особено внимание на социалните мрежи, обясни Балова.

Въпреки че кампанията е започнала едва преди седмица, ИСИ вече има някои наблюдения.

Като че ли Европа през последните месеци се свързва с Истанбулската конвенция и Пакта за миграция – теми, които за българското общество са леко неразбрани или криворазбрани и теми, които са благодатни за експоатация от различни политически сили. Свидетели сме на една националистическа и ксенофобска пропаганда от страна на определени политици именно по тези две теми. Като че ли това остава малко безнаказано - такова е нашето усещане, коментира Стоянка Балова.

Ще продължаваме да следим до края на кампанията да видим това ли ще бъде линията, която ще се следва от кандидатите за Европейски парламент, допълни тя.

Езикът на омразата „тенденциозно и нарочно се използва, за да се привлече вниманието и да се привлекат последователи“. ИСИ ще следи и начина, по който органите, призвани да реагират, се справят с езика на омразата.

Ще проследим и доколко институциите ще вземат отношение и за използването на език на омраза и за нарушения по време на кампанията и в самия изборен ден. На миналите избори – парламентарните през 2017 година – сме имали над 100 сигнала за нарушения в цялата страна. Предстои да видим дали ситуацията се е променила след промените в Кодекса, обясни още изпълнителният директор на ИСИ.

Анализът на института ще бъде представен след изборния ден.