Експертна група осъди редактирането на гени

Създаването на “дизайнерски бебета” предизвика глобално неодобрение

Здраве
10:21 - 21 Март 2019
842
Експертна група осъди редактирането на гени

Експертна група, свикана от Световната здравна организация (СЗО), излезе със становището, че е “безотговорно” учени да прибягват до редактиране на гени с репродуктивни цели, и призова за незабавно създаване на база данни за по-голяма прозрачност на изследванията в областта.

След двудневна среща в Женева експертната група, свикана през декември миналата година, след като китайски учен оповести, че е редактирал гените на бебета близначки, съобщи, че е договорила рамка за определяне на бъдещи стандарти.

Препоръката на групата е за по-голяма прозрачност да бъде създаден централен регистър на всички изследвания, свързани с редактиране на гени. Призивът й към СЗО е създаването му да започне “незабавно”.

“Комисията ще разработи средства и ще предложи насоки за всички, работещи с тази нова технология, за да се подсигурят максимални ползи и минимален риск за човешкото здраве”, се посочва в направеното изявление.

Миналата година китайски учен оповести, че е редактирал гените на бебета близначки, за да ги направи резистентни към ХИВ. Новината за раждането им предизвика глобално неодобрение, повдигайки отново етичния въпрос за създаването на т.нар. “дизайнерски бебета” с желани генетични характеристики. Водещи учени и експерти по етика от седем страни призоваха миналата седмица за глобален мораториум върху генното редактиране на човешки яйцеклетки, сперматозоиди или ембриони, което може да доведе до появата на подобни бебета.