Експосланичката на Украйна в САЩ: Станах жертва на дезинформация

Мари Йованович дава показания пред конгресмените по делото за импийчмънт на Тръмп

Новини
18:23 - 15 Ноември 2019
1876
Експосланичката на Украйна в САЩ: Станах жертва на дезинформация

Ключов свидетел застана в Камарата на представителите на САЩ за показания по делото за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Пред конгресмените се изправи опитният кариерен дипломат - бившата американска посланичка в Украйна Мари Йованович, чийто мандат бе внезапно прекратен от президента, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Откривайки днешната сесия, председателят на комисията по разузнаването Адам Шиф - един от главните критици на президента и централна фигура в кампанията за импийчмънт срещу него, каза, че Йованович е била "охулена и изтласкана настрана" заради "твърде последователната позиция срещу корупцията за някои хора и тази позиция й е създала врагове".

"Стана ясно, че президентът Тръмп искаше тя да бъде отстранена", заяви Шиф.

Още на 11 октомври при закрити врата Йованович каза пред конгресмените, че Тръмп я е отстранил въз основа на "необосновани и фалшиви твърдения на хора с явно съмнителни мотиви". Според запознати тя очевидно е визирала личния адвокат и пратеник на Тръмп Руди Джулиани, който по онова време м.г. се е опитвал да убеди президента на Украйна Володимир Зеленски да започне разследване срещу вероятния съперник на Тръмп в президентските избори догодина Джо Байдън и срещу неговия син. Тогава Йованович също така отрече обвиненията на приближени на Тръмп, че е била нелоялна към президента и добави, че не знае с какви мотиви Джулиани я атакува.

После, в разговор със Зеленски, Тръмп нарекъл Йованович "лоши новини" и посочил, че "й предстоят някои неща", според резюме на разговора, предоставено от Белия дом. Зеленски отвърнал на Тръмп: "Съгласен съм с вас на 100 процента", че тя е "лош посланик".

В днешните си показания, предавани на живо по много световни телевизии, Йованович увери, че в ролята си на посланик в Украйна не е изпълнявала "никакви други задачи, освен да работя за външнополитическите цели" на САЩ.

Конгресмените чуха от нея, че е станала "жертва на кампания за дезинформация, за което са били използвани "неофициални задкулисни канали", което е довело до отстраняването й от поста в Украйна. Тя отбеляза, че "продължава да се изненадва", че американци са си партнирали с "украинци, предпочитащи да играят по старите корупционни правила", настоявайки за нейното уволнение.

Йованович, цитирана от АП, изрази тревога, че високопоставени служители в Държавния департамент не са я защитили от атаките на президентските хора, включително и от Джулиани. Тя дори заговори за "криза в Държавния департамент", като посочи, че външнополитическото ведомство на САЩ било "разграждано отвътре в едно конкурентно и сложно време на световната арена".

Очевидно Тръмп не е пропуснал показанията на Йованович, защото пусна серия от туитове по този повод. В един от тях той написа, че "където и да отиде Мари Йованович, нещата тръгват на зле". Той припомни, че тя е дебютирала кариерата си в Сомалия и заключи: "и вижте как свърши това". После в друг туит Тръмп добави, че "президентът на САЩ има абсолютното право да назначава посланици".