Екстра! Кабинетът ни товари с 10 млрд. лева нов дълг!

Асен Василев заяви, че това увеличение на лимита всъщност е равно точно на това, което догодина трябва да върнем

Новини
09:28 - 04 Юни 2022
4427
Екстра! Кабинетът ни товари с 10 млрд. лева нов дълг!

Икономистите спорят дали е добър ход при актуализацията на бюджета да се вдигне до 10 млрд. лева лимитът за тегленето на нов държавния дълг. В петък вечер след заседание на експертния коалиционен съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета.

Той посочи, че това увеличение на лимита на дълга всъщност е равно точно на това, което догодина трябва да върнем по падежи по стари дългове.

Догодина имаме плащания по стари дългове от 3 млрд. лева и това, което получихме като обратна връзка от банките дилъри, е, че трябва да емитираме тази година, а не догодина, за да получим значително по-ниски лихвени проценти, разясни Василев. Поне два процента, казаха, че ще спестим от лихви, допълни той. Вицепремиерът отбеляза, че дългът към момента е по-нисък от този, който са заварили, тъй като са направили плащания по външни дългове.

Икономическият експерт и депутат от "Демократична България" Георги Ганев, който е участвал снощи в експертния коалиционен съвет, обясни, че вдигането на дълга тази година и взимането на заеми е умна мярка, защото сега лихвите са нулеви. Ако държавата тегли кредити догодина, те ще струват повече, изтъкна Ганев пред Би Ти Ви.