Екстра: Сменяме адреса в София със селфи през телефона

Край на опашките пред гишетата

Новини
20:03 - 15 Юли 2021
2832
Екстра: Сменяме адреса в София със селфи през телефона

София ще има изцяло електронна смяна на адрес. Пилотно тази нова услуга ще бъде въведена в район “Студентски” през септември. Там софиянци ще могат да се идентифицират напълно безплатно и само с камерата на мобилния си телефон и приложение на него. Това съобщи във фейсбук зам.-кметът по дигитализация на София Генчо Керезов.

“Подписах договора за изработване на пилотната платформа за електронни услуги по гражданско състояние на Столична община. Започваме със смяната на адрес, като поетапно ще бъде внедрена в четири района до края на годината. Първият е “Студентски”, където честотата на ползване на услугата е най-висока”, обяснява Керезов.

На гражданите няма да им се налага да чакат на гишета и да бъдат придружени от хазяин, когато са под наем например.

“Пилотната фаза няма да измени процеса за администраторите, защото целта е да се тества интеракцията и потребителското преживяване за гражданите. При добри резултати ще вървим към пълна интеграция на работния процес”, уточнява Керезов.

Той добавя, че е сключен и рамков договор за предоставяне на отдалечена електронна идентификация, изцяло в съответствие с изискванията на Комисията за регулиране на съобщенията.

“Така ще покрием изцяло очакванията на модерния потребител - без нужда да се разхождаш до офис на доставчик на електронен подпис, гише за издаване на ПИК или друго. Ползването на квалифициран електронен подпис все още не е масово, изваждането му ангажира време и струва между 40 и 80 лв. за физическо лице”, казва още Керезов.