Екстрадират българин в Германия

Новини
13:03 - 26 Април 2023
1793
Екстрадират българин в Германия

Окръжен съд – Русе реши да се извърши предаване на 24-годишния ветовчанин Ф. Ю. на немските власти. Допуснато е изпълнение на Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена на 14.03.2023 г. от Районен съд Дармщат, с която се иска лицето да бъде задържано и екстрадирано за провеждане на наказателно производство относно 4 кражби в големи размери.

Според постъпилите по делото немски документи, Ф. Ю. заедно с други 5 лица, след предварителен сговор, за времето от 29.09.2022 до 09.03.2023 в Зимерн, Идщайн, Боденхайм и други места във ФРГ, чрез използване на технически средства и моторни превозни средства, отнели чужди движими вещи на обща стойност 102 250 евро. Деянието се явява престъпление - кражба в големи размери, съгласно законодателството на молещата държава. Същото съставлява престъпление и по българския закон и се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Българският гражданин е задържан на ГКПП „Дунав мост“ на 18.04.2023 г. при гранична проверка за влизане в България. По отношение на него дежурен състав на Окръжен съд – Русе в събота взе най-тежката мярка за неотклонение. В днешното съдебно заседание лицето заяви, че желае да бъде екстрадирано в Германия, за да участва в производството срещу него.

Въз основа на преценката на доказателствата по делото и приложимата нормативна уредба, съдебният състав прецени, че няма основания за безусловен отказ от предаване на Ф. Ю., както и че е налице валидна ЕЗА. Личното участие на ветовчанина в процесуално-следствените действия, възможността той да обжалва всички актове по делото, включително и постановена впоследствие спрямо него присъда и съществуващата последваща възможност за изтърпяване на наказание лишаване от свобода в Република България, дават основание на българския съд да приеме, че Ф. Ю. следва да бъде предаден на издаващата европейската заповед за арест страна.