Екстрадират българин в САЩ за измами за милиони

Престъпленията от 2014 и 2016 година са извършени през интернет

Топ
15:37 - 30 Юли 2024
2037
Екстрадират българин в САЩ за измами за милиони

Българин на 46 години ще бъде екстрадиран в САЩ, след като Варненският апелативен съд потвърди в тази част решение на Окръжния съд в града.

Ангел Г. е издирван, за да бъде съден от американските власти по обвинения за участие в заговор и в извършване на измами по електронен път; в кражба на държавна собственост и на самоличност; в заговор за пране на пари. Престъпленията от 2014 и 2016 година са извършени през интернет. Според разследващите, получените суми надхвърлят 3 млн. долара. Делото е образувано в Районния федерален съд в Източния район на Ню Йорк.

Производството пред настоящата инстанция бе инициирано с жалба срещу решението на Окръжен съд - Варна, с което екстрадирането на българския гражданин е било допуснато. Защитата постави под съмнение пребиваването на исканото лице на територията на Съединените щати към момента на деянията, както и психическата му годност да участва в наказателен процес, въпреки заключенията на изготвената в първоинстанционното дело психолого-психиатрична експертиза, че е вменяем.

Окръжният съд е положил всички усилия, за да установи психическото състояние на исканото лице. Няма пречки за предаването му на американските власти, категоричен бе прокурорът.

Горната инстанция не намери законови основания да откаже екстрадирането на българина, съобщава “Черно море”. Настоящият съдебен състав се солидаризира с мотивите на Окръжния съд, че е представена достатъчна информация, която сочи основателност на молбата за екстрадиция. Спазено е правилото за двойна наказуемост, доколкото има съответствие с Наказателния кодекс на Република България.

Неоснователно е оплакването, че срещу Ангел Г. са повдигнати обвинения за извършени престъпления в период, когато той не се е намирал на територията на САЩ. Това са възражения по същество на наказателно-правния спор, а в екстрадиционното производство пред българския съд няма възможност за преценка на доказателствата, подкрепящи или оборващи обвинителната теза.

Съдът само преценява дали са налице формалните предпоставки за предаване на лицето. Фактите по делото не сочат образувано и незавършено наказателно производство на територията на България за същите деяния. Липсват данни за реален риск от изтезания, нечовешко или унизително отношение в молещата държава. Апелативният съд прие, че въпросът с наказателната отговорност на лицето е категорично изяснен със заключението по комплексната съдебна психолого-психиатрична експертиза, така че и това основание за отказ на екстрадиция не съществува.

Първостепенният съд е разпоредил настаняване на исканото лице в болнично заведение. Апелативният съд смята, че с оглед заключението на вещите лица, въпросът с диагностиката и терапията е изяснен. Затова постановеното настаняване в затворническа болница трябва да бъде отменено.