Екстрадират в Австрия бившия съдия Иван Димов заради пране на 170 000 евро

Ексмагистратът лети за чужбина с хипертонична криза

Общество
16:29 - 21 Март 2023
3676
Екстрадират в Австрия бившия съдия Иван Димов заради пране на 170 000 евро

Бившият депутат от СДС, председател на Окръжния съд в Сливен и член на ВСС Иван Димов ще бъде екстрадиран в Австрия, където срещу него тече наказателно производство за пране на 170 000 евро. Решението за това е на Апелативния съд в Пловдив и е окончателно.

След произнасянето му Димов беше задържан в съдебната зала. Съпругата му Антоанина Благоева се провикна: “Този човек трябваше да бъде в болница, той е с хипертонична криза”. В началото на делото беше представено направление, че Димов и трябвало да бъде хоспитализиран, но е отложил това заради делото.

"Никъде в Конституцията и законите на Република България не е казано, че трябва да се действа на принципа на юнашкото доверие. Българската съдебна система трябва да проверява фактите. Твърди се, че прането на пари е осъществено чрез преводи от австрийска банка към адвокатската сметка на г-н Димов, а той после е нареждал парите по указания на свой клиент. Ако е така, и австрийската банка е замесена в престъплението, но в Европейската заповед за арест не е посочено име на неин служител. Затова в заповедта няма и степен на участие на Иван Димов", изтъкна адвокатът му Емануил Йорданов.

Той добави и че при задържането на бившия депутат и магистрат у нас му е било съобщено, че обвинението е в злоупотреба с обществено доверие. Според защитата му в заповедта за арест липсват и време и място на извършването на престъплението.

"И досега не съм получил обвинението от австрийската страна, нарушено е правото ми на защита. Моля да не уважавате искането за екстрадиция", каза преди да чуе решението на съда Димов.