Екстрадират в Австрия измамник от Монтана за пране на пари

У нас мъжът има и дело за опит за грабеж

Крими
13:26 - 04 Октомври 2019
3309
Екстрадират в Австрия измамник от Монтана за пране на пари

Окръжният съд в Монтана реши да предаде на австрийските власти мъж от града с европейска заповед за арест, издадена по дело аз участие в престъпна група за измами и пране на пари. 

Магистратите одобриха и споразумение, постигнато между окръжен прокурор и подсъдимия П.И., за наказание от една година и четири месеца „Лишаване от свобода“ условно за извършен опит за грабеж на 55 000 лева.

На 16 ноември 2018 г. вечерта на паркинга пред голям магазин в Монтана подсъдимият П.И. заедно със съучастника си М.М. нападнали собственика на фирма „К“, К.И. и се опитали да отнемат от него торба с 55 000 лева - оборота на дружеството. Бизнесменът оказал съпротива и нападателите избягали, но по-късно били разкрити. Пред съда подсъдимият заяви, че се признава за виновен и се съгласи да получи наказание от една година и четири месеца затвор, отложени с три години изпитателен срок. Той трябва да плати и 293.97 лева – половината от разноските по делото.

Преди дни окръжния съд в Монтана одобри споразумение и между другия подсъдим за грабежа М.М. и Окръжна прокуратура за наказание от една година и шест месеца затвор, които да бъдат изтърпени при първоначален строг режим. След подписването на споразумението днес П.И. бе задържан, тъй като има влязло в сила решение на окръжния съд в Монтана от 13 август 2019 г. за предаването му на австрийските власти по издадена на 4 юли тази година.

Европейската заповед за арест е издадена от прокуратурата в град Залцбург. Според решението на съда предаването бе отложено до приключване на наказателното дело за опита за грабеж.

В Австрия жителят на Монтана е обвиняем по наказателно разследване за участие в организирана престъпна група за измами и пране на пари. Прокуратурата ще задейства процедурата по фактическото предаване на П.И. на австрийските власти.