Екстрадират в Германия бивш служител на колцентър

Общество
17:13 - 21 Февруари 2023
1616
Екстрадират в Германия бивш служител на колцентър

Екстрадират в Германия още един българин, издирван за измами за 1,7 млн. евро, обвинението срещу мъжа е, че като служител в колцентър е причинил щети на 40 пострадали лица чрез измами.

Днес Пловдивският апелативен съд потвърди решението за предаване на българския гражданин на съдебните власти във Федерална република Германия с цел провеждане на наказателно производство.

Срещу него е издадена европейска заповед за арест от Районния съд в Бамберг. Според посоченото в заповедта, мъжът от месец април 2020 г. до месец юли 2021 г. работил в колцентър в София за търговска платформа. Правейки неверни твърдения по телефон и електронна поща, работещите за платформата подвеждали клиенти в Лайпциг, Берлин и други населени места в Германия да инвестират големи суми в различни финансови инструменти. Депозираните клиентски средства незабавно били разпределяни в сложна мрежа за пране на пари, разположена в цяла Европа. Немските власти твърдят, че българинът причинил щета на 40 пострадали лица, която е на обща стойност 1 700 000 евро.