Екстрадират в Унгария затворника Златин, точил банкови карти

У нас мъжът изтърпява 10-годишна присъда

Общество
14:31 - 14 Септември 2023
1412
Екстрадират в Унгария затворника Златин, точил банкови карти

Апелативният съд потвърди решение, с което е допуснато предаването пловдивчанина Златин Георгиев в Унгария. Той е издирван от тамошните власти по обвинение за "мошеничество с използване на информационна система" и "подправка на платежни инструменти". Екстрадицията му е поискана за срок от 2 месеца с Европейска заповед за арест, издадена от съда в Будапеща.

В момента Георгиев изтърпява наказание от 10 години лишаване от свобода в пловдивския затвор. Той осъден в Сърбия за пренасяне на наркотици през границата.

Според апелативните магистрати искането за временно предаване на Златин Георгиев на компетентните власти в Унгария е основателно. Престъпленията, за които е издирван, са наказуеми с лишаване от свобода от 3 и 5 години. Гарантирано е, че пловдичанинът ще изтърпи евентуална присъда в България.

Защитата на Георгиев настоя за отказ от изпълнение на заповедта, заради решение по същия случай, взето от Софийския градски съд, с което е отказано временно предаване заради липса на гаранции от страна на унгарските съдебни власти. Друг довод е отлагане на екстрадицията до изтърпяване на настоящата присъда. Адвокатите са изтъкнали и влошеното здравословно състояние на затворника, на когото е поставен имплант в крака и още се възстановявал.