Екстремистка милиция атакува Капитолия в четвъртък?

Охраната на

Новини
20:09 - 03 Март 2021
2987
Екстремистка милиция атакува Капитолия в четвъртък?

Американската полиция предупреди днес за възможен план на екстремистка милиция да нападне утре Капитолия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Последователите на конспиративната теория КюАнон смятат, че Доналд Тръмп ще встъпи в длъжност на 4 март за втори мандат като президент на САЩ.

Привърженици на Тръмп вече предприеха смъртоносен щурм на сградата на Конгреса на 6 януари, докато там бе утвърждавана победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в страната през ноември.

"Получихме информации, които показват възможен план на идентифицирана милиция да нахлуе на Капитолия на 4 март", съобщи в комюнике полицейското звено, натоварено с охраната на комплекса. То подчерта, че взима "тези информации на сериозно" и е "подготвено за всички потенциални заплахи", но отказа да даде повече подробности на този етап заради поверителния характер на сведенията.

До 1933 г. президентите на САЩ са встъпвали длъжност на 4 март, а не на 20 януари, както сега повелява традицията.

Последователите на КюАнон вярват, че Тръмп ще спаси света от корумпирания и педофилски елит. Хора, самообявили се за членове на движението, бяха сред демонстрантите, щурмували Капитолия преди два месеца, отбелязва АФП.