Екстремни горещини, суша и глад? Това ли ни чака?

Новини
15:20 - 31 Октомври 2021
6246
Екстремни горещини, суша и глад? Това ли ни чака?

Невиждани жеги, пожари, суша и в резултат на това глад - всичко това очаква човечеството в близко бъдеще, ако не се вземат активни мерки за борба с изменението на климата. Изводът на учените от американската климатична агенция NOAA е категоричен, съобщава phys.org.

Къде е най-горещото място на планетата? Американските учени знаят точния отговор на този въпрос – Долината на смъртта, която се намира в пустинята Мохаве. През последните месеци нямаше валежи, а през август и септември температурата варира от 26 до 42 градуса по Целзий.

Учени от Националната администрация за океани и атмосфера (NOAA) отбелязват, че това е само един от признаците за предстоящи "смъртоносни" горещи вълни по целия свят.

През годините средната годишна температура се е увеличила не само в Мохаве. Юли 2021 г. беше най-горещият месец в историята. В Западна Канада, където лятото е традиционно прохладно, през лятото топлината достига 38-40 градуса по Целзий. Местните жители отбелязаха, че за тях е било буквално непоносимо да напускат къщите.

Лидерите от Г-20 се очаква да представят доклад, според който повишаването на средната годишна температура с поне два градуса ще доведе до редовни горещи вълни. Това ще засегне една четвърт от населението на света.

Подобно явление е опасно не само поради изтощителната жега. Дългосрочните последици от горещите вълни могат в дългосрочен план да се превърнат в една от причините за масов глад.

С първите признаци на нарастваща криза се сблъскаха бедуините и жителите на блатата в басейна на реките Тибър и Ефрат. Силната жега уврежда местната флора и фауна, плаши туристите и се отразява зле на икономиката на региона.

И това е само началото. Членовете на срещата очакват да привлекат общественото внимание с речите си. В крайна сметка сега трябва да се предприемат активни мерки за борба с изменението на климата. В противен случай ще бъде твърде късно.