Екстремни жеги в Испания и Франция

В Португалия горещият сезон започна още миналата седмица

ЕС
13:23 - 14 Юни 2022
1809
Екстремни жеги в Испания и Франция

Испания се оказа в хватката на екстремно гореща вълна, за която се готви и Франция. Метеоролозите обвиняват за необичайно високите за сезона температури.

"Необичайните" температури за първата половина на юни идват след най-горещия май в Испания за последните поне 100 години“, заяви Рубен дел Кампо, говорител на Испанската метеорологична агенция. Той посочи, че настоящата гореща вълна ще донесе "екстремни температури", които може да траят до края на седмицата. Прогнозата е за над 40 градуса по Целзий.

Очаква се жегата да се разпространи и в други части на Европа като например Франция. Френските синоптици съобщиха, че горещата вълна ще удари южните райони още днес.

От сряда голяма част от Франция очаква 38-40 градуса по Целзий.

„Тези температури са изключително рано за сезона“, посочи Фредерик Натан от Метео-Франс.

В голяма част от Франция са въведени и ограничения за използването на вода. Фермери, фабрики и доставчици на обществени услуги са призовани да се "въздържат" при употребата на вода.

В Португалия горещият сезон започна още миналата седмица, което принуди гражданска защита да обяви тревога за риск от горски пожари. Португалия бе сред няколкото европейски страни, които се изправиха пред мощни пожари миналото лято, каквито учени очакват да зачестят заради глобалното затопляне.