Ексвоенният министър Ангел Найденов твърдо против военната сила

Политика
23:00 - 20 Март 2020
4002
Ексвоенният министър Ангел Найденов твърдо против военната сила

Бившият военен министър Ангел Найденов категорично се обяви "против" ползването на военна сила в Закона за извънредното положение, гледан днес на второ четене в парламента. Той смята, че това може да се случи само като последна мярка и с дълга и детайлна обосновка за причините.

И напомня, че вече са широко известни възможностите за включване на Въоръжените сили, предвидени в различни закони в т.ч. и при извънредно положение, съгласно ЗОВС, "независимо от неговия характер и естество, т.е. правната възможност вече е предвидена. В по-общ план сред основните мисии на ВС се предвижда и подпомагането при необходимост на населението и гражданските власти в мирно време". 

"Аз не изключвам и възможността за включване на военнослужещите при прилагане на мерките и в действия по прилагане на извънредното положение в резултат на пандемията, но това би било в случай на крайна необходимост от допълнителни сили и средства! Необходимост, която би трябвало изрично да се обясни и аргументира и пред обществото и пред парламента, който трябва да вземе съответното решение за използването на Въоръжените сили в тази ситуация", аргументира се Найденов.

Според него това може да бъде решено чрез изменение и допълнение на закона за извънредното положение или чрез друг, конкретен за случая закон, или чрез отделно решение, но тази хипотеза трябва да се обоснове отделно и не трябва да фигурира в сегашния закон и в този момент.