Eкзакта: Невъзможно е да се прогнозира кой ще е първи на вота

Новини
13:28 - 31 Март 2023
1435
Eкзакта: Невъзможно е да се прогнозира кой ще е първи на вота

Дистанцията между двете водещи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е дял, значително по-малък от статистическата грешка. Това прави невъзможна към 26 март прогнозата за това кой ще е първи и кой втори след изборите в неделя. Пет политически формации със сигурност влизат в 49-ото Народно събрание. Ако има малка партия с шанс да се пребори за място в новия парламент, това е "Левицата". Изводът е на "Екзакта.

Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "лице-в-лице" интервю. Изследването е реализирано със средства на "Екзакта Рисърч Груп" като част от изследователската програма на агенцията.

Изследването е проведено на територията на България и данните на "Екзакта" не отразяват нагласите на избирателите от чужбина.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ навлизат с изравнени позиции в крайната решаваща фаза на кампанията, посочват от "Екзакта". За ГЕРБ-СДС биха дали вота си 26,2 на сто сред твърдо решилите да гласуват и избралите за кого да гласуват, а за ПП-ДБ - 25,6 на сто. 13,7 процента биха гласували за ДПС, 12,8 на сто - за "Възраждане", 7,4 на сто - за "БСП за България".

Проучването показва, че 3,7 на сто от твърдо решилите да гласуват биха подкрепили "Левицата!", 3,3 процента - "Български възход", а "Има такъв народ" - 2,9 на сто. Данните са преизчислени без отговора "Не подкрепям никого". Според данните с "не подкрепям никого" заявяват, че ще гласуват 3,9 на сто.

Сред българите, които са сигурни, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, 70% посочват, че избират да гласуват с машина, а 30% - с хартиени бюлетини.

Към 26 март най-висока мобилизация регистрираме сред електората на ДПС, отбелязват анализаторите.

41 % от българите декларират категоричното си намерение да гласуват на парламентарните избори на 2 април.