Екзотична идея: Партиите да номинират Петър Стоянов или Плевнелиев за премиер

Много светкавици, малко буря - така Румяна Коларова описа настоящия политически живот в България

Политика
18:49 - 03 Октомври 2022
5012
Екзотична идея: Партиите да номинират Петър Стоянов или Плевнелиев за премиер

Партиите да не издигат партиен кандидат за премиер, а да заложат на фигури като бившите президенти Петър Стоянов или Росен Плевнелиев. Тази екзотична идея представи политологът проф. Румяна Коларова в ефира на Нова телевизия. Ден след провеждането на предсрочните парламентарни избори тя гостува в предаването „Денят на живо с Наделина Анева” заедно с колежката си доц. Мария Пиргова.

„Не мисля, че трябва да има партиен кандидат за премиер. Мисля, че трябва да бъде фигура, която е добре известна, с политически авторитет. Обсъждат се много такива политици”, каза проф. Коларова. Тя спомена имената на президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев. За такива фигури било ясно, че не са корумпирани и че отстояват националния интерес, допълни политологът. Доц. Пиргова обаче опонира, че Плевнелиев и Стоянов не биха се справили в ролята на премиер.

Проф. Румяна Коларова описа настоящия политически живот в България като „много светкавици, малко буря”. „На тези избори избирателите казаха „Не! Това сте вие, разберете се”, смята политологът.

Според доц. Пиргова победители в тази надпревара няма, но победени има. „Победени са всички партии”, смята тя. По думите на политолога всички политически сили са се отнесли с пренебрежение към избирателите. За това свидетелствали, допълва доц. Пиргова, еднаквите листи с кандидати за четвърти пореден път. „Партиите предлагат едни и също, а искат различен резултат. Такова нещо не е възможно”, категорична е тя.