Ел Чапо ще умре в „Ада на Земята“

Легенди
12:43 - 04 Юни 2019
10655
Ел Чапо ще умре в „Ада на Земята“

Хоакин Гусман - Ел Чапо, един от най-свирепите наркобарони в света, бе осъден на доживотен затвор в началото на април. Дребният мексиканец замени луксозния живот, на който би завидял и Пабло Ескобар, с един от най-зловещите затвори в света - Florence Supermax в Колорадо, наричан още “Алкатраз на Скалистите планини”.

Страховитият бос на мексиканския наркокартел Синалоа Ел Чапо беше признат за виновен по всичките 10 престъпления, в които го обвини прокуратурата в Ню Йорк. Присъдата му ще бъде официално оповестена през юни. В Мексико наркобосът бе в затвор с максимална сигурност, но успя да избяга два пъти.

От “Алкатраз на Скалистите планини” обаче досега не е избягал никой. Описван като “Адът на Земята”, затворът е построен през 1994 г. в отдалечена местност край миньорско градче на 2 часа път южно от Денвър. В него излежават присъдите си някои от най-известните престъпници в САЩ като терориста Тед Качински, познат като Юнабомбър, единия от организаторите на терористичния акт на Бостънския маратон Джохар Царнаев и участвалия в подготовката на атентата от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк Закариа Мусауи.

Свикнал на разкоша в огромното си имение в Гуадалахара, днес Ел Чапо е недоволен от живота си зад решетките. Толкова недоволен, че в началото на месеца адвокатите му опитали да му издействат малко повече време навън. Сега като един от най-закоравелите престъпници той има право само на час разходка в… бетонна яма.

В писмото си, с което искат промяна на това, защитниците му пишат, че в сегашните условия на дребния бос му липсва физическа активност, че „няма достъп до чист въздух, слънчева светлина и е принуден, да слага тоалетна хартия в ушите си, за да заглуши шума на затвора”.

Но единственото място, където Гусман може да се препича на слънце и да вдишва чист въздух, е на покритият с мрежа покрив. А охранителите в затвора все още помнят деня, в който един от затворниците за малко да избяга. Отвлечен хеликоптер се опита да среже преградната мрежа и да го качи на борда. Е, не успя…

Но като се има предвид миналото на Ел Чапо и това, че е успявал да избяга от цели два строгоохраняеми затвора, съдиите веднага разбрали за какво става дума и отказали на Гусман достъпа до слънчева светлина. Мотивите им са, че е възможно той отново да се опита да избяга, но не през тунели, както при предишните пъти, а през покрива.

“В този случай активността на открито е невъзможна. Затворникът вече успешно е планирал две бягства от строгоохранявани сгради, като едно от тях е включвало сложното прокопаване на тунел с вентилация, дълъг повече от миля. Да избяга през покрива ни ще е елементарно за него”, пишат в отговор властите.

Как се живее в „Ада на Земята“

Затворът, в която се намира Ел Чапо, е наричан „Адовата дупка“. Затворниците рядко го напускат, а контактът им с външния свят или с други човешки същества е максимално ограничен, дори почти не съществува. Откакто Supermax е отворен през 1994 година, никой не е избягал.

Робърт Худ, бивш надзирател, казва, че да си пратен там, означава “да живееш живот след смъртта“ и дори “е по-зле от това да умреш“.

Осъдените се откарват там с автобуси, бронирани коли и дори бронирани хеликоптери. Дузина високи оръжейни кули опасват стените на сградата, които са построени от подсилени тухли и обвити в режеща тел. Около тях 24/7 обикалят силно въоръжени охранители заедно с тренирани кучета. В кулите се помещават снайперисти, готови да стрелят всеки момент.

Сградите почти нямат прозорци. Всички врати са от стомана и се контролират дистанционно. Охранителите могат да затворят и да заключат по всяко време която и да е от тях. Навсякъде има сензори за движение и камери, които се следят от охранителите в контролната зала.

Във Florence Supermax има 490 килии. По-голямата част от тях вече са запълнени. Сред съседите на Ел Чапо ще бъдат освен Джохар Царнаев и Юнабомбър, руският шпионин Робърт Хансен, италианският мафиот Винсент Баскиано и много, много други опасни престъпници. Условията на живот за всички тях са еднакви – изключително малки стаи, но защитени с дебели стени и врати от стомана.

Миниатюрен прозорец пропуска почти нищожна светлина. През него може да се види само небето, за да не могат затворниците да преценят какво е разположението на килията им. А в нея има само един стол, който не може да се премести, мивка, която едновременно е и тоалетна, автоматичен душ и бетонна плоча, върху която е поставен тънък матрак. Ако затворникът се държи добре, може да получи и черно-бял телевизор с развлекателни и образователни програми, но не и новинарски канали.

Дебелите стени служат, за да не могат затворниците да комуникират помежду си през тях. Те също така дори не могат да видят милиметър от коридорите.

В самия център на затвора се намира “Черната дупка“ – място, където има най-високо ниво на охрана. Там се пратени наистина най-лошите престъпници. Те нямат прозорци, нямат светлина, леглото им е от бетон и е опасано с ограничители.

Животът в Supermax е самотен. Затворниците получават само това, което им е нужно да оцелеят – храна, вода и покрив. От тези, които влязат там, малцина ще видят дървета, планини и дори трева отново.

10 крачки в права линия или 31 в кръг

В килиите затворниците прекарват по 23 часа. Само 1 час им е позволен за разходка в бетонна яма, която описват като празен плувен басейн. За тези, които са били добри, има и малка “рехабилитационна стая“. Там пазилите прилично поведение могат да видят небето и да подишат чист въздух, докато правят 10 крачки в права линия или 31 крачки в кръг.

На затворниците им е позволено да се къпят само три пъти в седмицата, като душът им се управлява с автоматичен таймер. Храната се сервира през малка дупка в стоманената врата, а приборите са така подбрани, че да не бъдат използвани като оръжие. От време на време тези с прилично поведение получават бонбони и книги, с които да разнообразяват деня си, който иначе е изпълнен с правене на лицеви опори или просто със съзерцаване на малкото късче небе.

Най-тежка обаче е изолацията. Затворниците имат нулев или изключително малък контакт с близките си. В случай че такава среща се състои, тя се случва с бронирано стъкло между престъпника и посетителя.

Зад решетките в Мексико – омари и отлежало вино

Трудно е да си представиш Ел Чапо, който седи сам в почти празната стая, без да има с кого да поговори, без да знае къде е, без дори да има една линия кокакин. Обстановка, крайно различна от тази, на която е свикнал в мексиканските затвори. Там той живял като лорд благодарение на подкупните надзиратели.

За вечеря получавал омари и отлежало вино. Управлявал бизнеса си по телефона, хапвал виагра “като бонбончета” и се радвал на компанията на проститутки. Supermax със сигурност ще представлява шок за Ел Чапо, който е на 61 години и със сигурност ще прекара остатъка от този живот в “Ада на Земята“ без право на обжалване.