Ел Ниньо вдига температурите в голяма част от света

Метеоролози очакват до 2028-а да имаме една от най-топлите години в историята

Новини
13:49 - 04 Юли 2023
2393
Ел Ниньо вдига температурите в голяма част от света

Очаква се температурите да се покачат в голяма част от света след появата на Ел Ниньо в тропическата част на Тихия океан за първи път от седем години насам, съобщи Световната метеорологична организация (СМО) във вторник, цитирана от АП и АФП.

Явлението Ел Ниньо - затопляне на температурата на водната повърхност в източната и централната част на Тихия океан, е съпътствано от екстремни метеорологични прояви - от тропически циклони до проливни дъждове и тежка суша.

Изявлението на СМО потвърждава доклад от миналата година на Центъра за климатични прогнози към Националното управление на САЩ за изследване на океаните и атмосферата, според който явлението вече се е завърнало.

Най-горещата година в света в историята - 2016 г., съвпадна с пик на Ел Ниньо, въпреки че според експерти изменението на климата подхранва затоплянето дори в години без това явление.

Според СМО обаче този рекорд скоро може да бъде подобрен. Организацията обяви през май, че е налице голяма вероятност една от следващите пет години да стане най-горещата в историята поради Ел Ниньо и антропогенното глобално затопляне.

„Да ви кажа дали това ще е настоящата или следващата година е трудно“, каза Вилфран Муфума Окия, ръководител на Регионалната служба за климатични прогнози към СМО, пред репортери в Женева във вторник.

„Това, което знаем, е, че през следващите пет години вероятно ще имаме една от най-топлите години в историята“, уточни той.

По време на Ел Ниньо ветровете, духащи на запад покрай екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, създавайки по-топла температура на повърхността на океана. Явлението се случва средно на всеки две до седем години и може да продължи от девет до 12 месеца според СМО. Обикновено се свързва с увеличаване на валежите в някои райони на света като южната част на Южна Америка, южната част на Съединените щати, Рога на Африка и Централна Азия.

В миналото е причинявало тежки засушавания в Австралия, Индонезия, части от Южна Азия, Централна Америка и северната част на Южна Америка.