Електромобил и кон си подариха взаимно Ердоган и Орбан

Размяната на екзотични подаръци е по повод 100-годишнината на дипломатическите отношения между Турция и Унгария

Актуални новини
21:57 - 18 Декември 2023
4954
Електромобил и кон си подариха взаимно Ердоган и Орбан

С размяна на екзотични подаръци и очакване за 16 подписани споразумения в сферите на икономиката, търговията, отбраната, енергетиката и културата - така протича посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Унгария. Визитата започна днес и ще продължи и утре. 

Ердоган разговаря първо с унгарската президентка Каталин Новак. Срещата се проведе при закрити врата.

След този разговор Ердоган се отправи към манастира Кармелита за провеждането на шестото заседание на двустранния съвет за стратегическо сътрудничество. Там той бе посрещнат от премиера Виктор Орбан, на когото турският лидер подари черен на цвят електрически автомобил ТОГГ, с регистрационен номер "HU TR-100" в чест на 100-годишнината на дипломатическите отношения между двете държави. Унгарският министър-председател върна жеста, като подари на Ердоган породист унгарски кон, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. 

След това двамата започнаха разговора си при закрити врата, а по-късно към тях се присъединиха и делегации на двете страни.

Последва съвместна пресконференция, на която турският президент заяви готовността на Анкара да съживи "Истанбулския процес" за осигуряване на мир в Украйна при желание на двете страни в конфликта, предаде турската частна телевизия НТВ.

По думите му темата за войната в Украйна е била сред обсъжданите въпроси в разговорите днес.

"По време на разговорите ни обсъдихме актуални въпроси, особено отношенията между Турция и ЕС, събитията в Украйна и Газа. Със задоволство чух, че Унгария, която ще поеме ротационното председателство на ЕС през 2024 г., ще подкрепи решително нашето членство", посочи турският лидер.

Той подчерта необходимостта от съсредоточаване върху дипломатическите усилия, насочени към намиране на решение в Украйна. "Готови сме да съживим незавършения "Истанбулски процес" при искане на страните", каза още той. 

През март т.г. Истанбул беше домакин на среща на делегации на Русия и Украйна, проведени в отговор на турска дипломатическа инициатива, след като по-рано същия месец се състоя среща на министрите на външните работи на двете воюващи държави в рамките на дипломатически форум в Анталия. Турция заяви тогава, че е готова да бъде домакин и на среща на лидерско ниво като продължение на разговорите и неведнъж е изказвала готовност да посредничи между Русия и Украйна за постигане на мир.  

Ердоган изтъкна и усилията на Турция за прекратяване на конфликта в Газа и подчерта ролята на международната общност за осъществяването на тази цел, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. 

"Работим за това насилието в Газа да бъде прекратено възможно най-скоро. Турция още от първия ден полага интензивни дипломатически усилия за постигане на примирие и предотвратяване на разрастващите се сблъсъци", каза Ердоган.

Според турския лидер "международната общност носи основна отговорност по отношение на прекратяване на жестокостите и отправянето на правилните реакции към Израел". "Искрено вярвам, че нашият приятел Унгария няма да се поколебае да даде своя принос в тази посока", каза той. 

Унгарският премиер пък заяви, че не може да има сигурност за Унгария без Турция, тъй като това е страната, без която е невъзможно да бъде спряна миграционната заплаха за Унгария, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Виктор Орбан съобщи и че двете държави са решили да издигнат отношенията си до ниво на засилено стратегическо партньорство. "Не знам дали има нещо по-нагоре. В дипломацията това е най-силното по отношение на приятелството и братството", каза той.

Орбан изтъкна значението на тясното сътрудничество между Турция и Унгария и заяви, че реализирането на постигнатите между двете страни споразумения налага сериозна отговорност. Той посочи, че са били подписани важни проекти, особено в областта на развитието на железопътния транспорт и отбранителната промишленост.

Унгарският премиер отбеляза също, че обемът на търговията между двете страни се е удвоил, а турските инвестиции в Унгария също са нараснали. По думите му с Турция са си поставили цел от 6 млрд. долара за обема на двустранната търговия, от които са постигнати 4 млрд. долара.

"Унгария няма сигурност без Турция. Миграционната заплаха, която заплашва Унгария, не може да бъде спряна без Турция", подчерта още унгарският лидер.

Орбан открои и усилията на Турция по отношение на войната в Украйна и справянето с последиците от нея.

"Само една страна успя да получи резултати що се отнася до войната между Украйна и Русия. Това беше Турция със споразумението за зърното", каза той, имайки предвид сделката за износ на зърно през Черно море, осигурена с посредническите усилия на Турция. Споразумението бе постигнато през юли 2022 г., но от юли т.г. не е активно, след като Русия обяви, че се изтегля от него, изтъквайки пречките пред износа на собствените ѝ храни и торове.

Орбан изказа подкрепа и за визовата либерализация на Турция със страните от ЕС - въпрос, който е основен външнополитически приоритет на Анкара.

Очаква се в хода на посещението, което ще продължи и утре, да бъдат подписани 16 споразумения в сферите на икономиката, търговията, отбраната, енергетиката и културата. По време на контактите си с унгарските официални лица турският президент ще обсъди политически, културни, дипломатически и икономически аспекти на двустранните връзки, посочва частният телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.