Електронна парализа в правителството на Кипър след наводнени сървъри

Разглеждат се възможности за използване на всички налични резервни системи

Новини
14:02 - 11 Април 2023
1699
Електронна парализа в правителството на Кипър след наводнени сървъри

В Кипър в безпрецедентна електронна парализа е целият правителствен център – министерства, правителствени и държавни служби, както и електронни портали за онлайн услуги на гражданите, след като от понеделник вечерта не работят техните уебсайтове и електронни пощи.

Причината за прекратения достъп до интернет е авария, при която бе наводнено помещението, където се намират сървърите.

Полагат се непрекъснати интензивни усилия за възстановяване в най-кратки срокове на интернет връзката, оценка на щетите и ремонт на централния правителствен сървър, съобщиха от заместник-министерството на научните изследвания, иновациите и цифровата политика.

Техническото блокиране на всички държавни служби бе предизвикано от спукана тръба и теч от резервоар за вода в сутерена на Министерството на финансите, непосредствено до централното помещение със сървърите. Те са спрени като предпазна мярка, за да се предотвратят допълнителни щети, уточниха от заместник-министерството.

Експертите се надяват проблемът да бъде решен до няколко дни.

Разглеждат се възможности за използване на всички налични резервни системи.

Назначена е проверка за установяване на причините за неизпълнение на решението на правителството от ноември миналата година за преместване на оборудването.

Правителственият говорител Константинос Летимбиотис заяви, че няма риск от загуба на данни, така че с възстановяването на сървърите уебсайтовете на всички държавни служби ще могат да функционират отново.

Инцидентът се случва след силни хакерски атаки през март срещу портала на имотния регистър и сайтовете на два университета, които поставиха въпроса за киберсигурност и защита.

Сред най-важните приоритети на правителството на Кипър е цифровизацията на всички държавни услуги и електронното управление.