Електронните цигари увреждат сърдечносъдовата система

В САЩ вече са регистрирани 37 смъртни случая от употребата им

Новини
12:29 - 07 Ноември 2019
1961
Електронните цигари увреждат сърдечносъдовата система

Употребата на електронни цигари може да има вреден ефект върху сърдечносъдовата система, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"Електронните цигари съдържат никотин, фини частици, метали, аромати - това не са просто безвредни водни пари - заяви ръководителят на изследването Лорън Уолд от университета на Охайо. - Проучвания върху замърсяването на въздуха показаха, че фини прахови частици проникват в кръвоносната система и имат вреден ефект върху сърцето."

Учените фокусирали вниманието си върху никотина, който увеличава кръвното налягане и сърдечния ритъм, и върху фините частици, за които се смята, че може да предизвикат втвърдяване на артериите и възпаления. Наблюдаваните ефекти показват, че честата употреба на електронни цигари може да допринесе за развитие на сърдечносъдови болести, отбелязаха авторите на изследването. Те настояват за повече изследвания върху съдържащите се в електронните цигари аромати, както и за проучвания върху по-продължителната употреба на електронни цигари, тъй като досега е анализирана най-вече краткотрайната им употреба.

В САЩ са регистрирани 37 смъртни случая и почти 1600 души са били засегнати от тежки белодробни болести вследствие употреба на електронни цигари, сочат данни на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Cardiovascular Research.