Електронните цигари взеха седма жертва в САЩ

Ню Йорк забрани ароматизираните смеси за вайпинг

Новини
09:04 - 18 Септември 2019
4060
Електронните цигари взеха седма жертва в САЩ

Мъж от Калифорния стана седма жертва на електронните цигари в САЩ, съобщиха здравните власти в страната.

40-годишният мъж е бил болен в продължение на няколко седмици, преди да стане жертва на “тежко белодробно усложнение вследствие на вайпинг”. 

Американските медии цитират държавен здравен служител, който казва: “Всяка употреба на електронни цигари крие възможен риск за здравето на белите дробове и потенциално може да причини тежкото им нараняване, като в някои случаи дори може де причини смърт.”

Лекарите предупреждават, че все още не са известни дългосрочните ефекти на вайпинга (пушенето на електронни цигари, които съдържат никотинови течности - б.р.).

Съобщава се, че жертвата е имала и други здравословни проблеми.

Калифорнийският отдел за обществено здраве е идентифицирал 70 възможни случая на остри белодробни заболявания при хора, използващи електронни цигари, съобщават местните медии.

Властите все още не могат да идентифицират конкретен специфичен продукт, отговорен за сериозните здравословни проблеми при използващите никотинови течности. Някои пациенти съобщават, че използват смеси, съдържащи канабиноидни вещества, като тетрахидроканабинол (опияняващата активна съставка в канабиса). Но нито една от съставките в никотиновите течности не е идентифицирана като убиец.

Парите от електронните цигари съдържат известни количества ароматизиращи примеси. Лабораторни тестове с животни предполагат, че частици от тези химикали биха могли да повредят кръвоносните съдове, белите дробове и дихателните пътища, но са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди това.

Още по-малко се известно какво е поведението на маслото от тетрахидроканабинол при нагряване.

Заради епидемията от смъртни случаи вследствие на вайпинг властите в Ню Йорк обявиха, че ще забранят ароматизираните електронни цигари, съобщи “Индипендънт”. Още повече, че производителите на подобни продукти целенасочено и безразсъдно ги таргетират към младите хора, заяви губернаторът на щата Андрю Куомо.

Електронната цигара, известна още като е-цигара, е преносимо електрическо устройство, захранвано с батерия, за вдишване на никотин чрез изпаряване. То е алтернатива на тютюневите продукти, които се консумират чрез пушене – цигари, пури и лули. Освен никотин, произвежданата от електронните цигари пара съдържа различни аромати, като това се постига без да се използва тютюн, дим или изгаряне при нейната работа.