Електронно здравното досие ще ни подсеща за прегледи при личния

Обмисля се и финансов бонус, ако ходим на всички профилактични прегледи до 46 години

Топ
20:27 - 20 Февруари 2024
2793
Електронно здравното досие ще ни подсеща за прегледи при личния

От средата на годината електронното здравно досие ще ни праща напомняния за посещение при личния лекар, съобщи пред БНР съветникът на здравния министър доц. Антон Тонев.

Става дума за нов модул в системата, за който ще трябва достъп с електронен подпис, но "Информационно обслужване" търси алтернативен начин за влизане в този тип приложения. Една от целите е да се окуражи ходенето на профилактични прегледи.

"Поставили сме въпроса пред личните лекари, очакваме тяхната обратна връзка, за известна автоматизация на този процес. В момента единствено личните лекари могат да ни издадат направление за профилактичен преглед. Когато отидем, и то често в работно време, пред вратите на личния лекар има опашка и то от болни хора и деца. И хората се отказват от профилактичните си прегледи", обясни доц. Тонев.

"Затова обсъждаме една идея, че след преминаване един или два пъти през кабинета на личния лекар и те са оценили цялостния ни риск, с тяхно разрешение ние да получаваме автоматични направления за определени профилактични прегледи, а те да получават резултатите от тях."

Ще можем сами да си създаваме електронно направление, а ако лекарят види нещо притеснително в резултатите от изследване, ще може да ни повика за допълнителен преглед.

Разбира се, ще трябва да имаме инсталирано приложение, както и личният ни лекар да ни е оценил с нискорисков общ здравен статус. И подобни направления ще са само с профилактична цел - когато нямаме симптоми и оплаквания. 

"Развивайки тази система и преговаряйки вече и с икономистите, бихме могли да стигнем в ситуация, в която, ако сме си изпълнили целия профилактичен календар в годината, в която сме навършили 46 години, ние да получаваме съответния финансов бонус. Казвам 46 години, защото обикновено след 45-ата година се назначават повечето профилактични изследвания. И в момента, в който сме си направили тази задължителна профилактика, тогава бонусът да бъде финансов“, обясни съветникът на министъра.

Предвижда се това да е или твърда сума в края на годината, или в рамките на една месечна здравна вноска, която да ни се връща година по-късно.

Доц. Тонев каза още, че се работи данните от профилактика, която пациентите правят при доброволно или допълнително здравно осигуряване, да става достъпна и за личните лекари.