Елена Гунчева: Костадинов ме вдъхнови да напусна партията му

Лидерът на "Възраждане" се представял за спасител на нацията 

Политика
09:01 - 13 Юли 2022
3853
Елена Гунчева: Костадинов ме вдъхнови да напусна партията му

Елена Гунчева, която напусна партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов, но остана депутат, твърди, че е поощрена да напусне формацията „единствено от думите и действията на Костадин Костадинов, защото той се кани да управлява България“. „Това, което установих последната половин година е, че такъв човек трябва първо да се вгледа в себе си, да види грешките, които има в партията и след това да иска да управлява България“, настоя тя пред bTV.

Лидерът на „Възраждане“ смятал да управлява „само или единствено той“. Гунчева била изненадана, че не искат да управляват с друга партия или с граждански организации. И се възмути, че Костадинов се приемал като „назначен за спасител на нацията“.

Тя посочи, че първоначално искала да напусне и НС, но започнали атаки, че е купена и предателка. Депутатката се оплака, че и хора от листата си позволили да я клеветят и обиждат. “Поради това реших, че няма да им доставя това удоволствие и след мен да влезе вторият в листата“, заяви Гунчева. Макар да призна, че е морално да се напусне парламент в такава ситуация, тя подчерта, че няма да го направи, защото не иска да я клеветят.

Има позиции, които са надпартийни ще продължавам да работя, настоя новата независима депутатка. Сред тях са законопроекти, които е внесла – „за заповедното производство в ГПК, длъжниците да могат да бъдат защитен от това да бъдат осъдени“. „Включително в общинската собственост имам доста предложения за промени, които могат да предотвратят корупцията в общините, както и да помогнат на младите семейства с деца да придобият общински жилища с приоритет. Да бъдат сменени скъсаните и изхабени български знамена, както и други каузи, по които съм работила и смятам, ако този парламент изобщо продължи да съществува, да продължавам да ги защитавам“, закани се тя.

2/3 от парите на депутатите отивали в партийната каса, но никой не им обяснил, че това е проблем, защото така не могат да работят със сътрудници, да наемат експерти и да имат приемни. Било им обяснено, че парите отивали за издаване на учебник за деца, както и за някакви дарения. Това са 45 хил. лв. на месец, посочи Гунчева. Парите можело да отиват за това, но се възпрепятствал дейността на депутатите.

Гунчева искала да наемат експерт, който а им обясни бюджета и проблемите с него, как се формира, но й било отказано. Тя е говорила с парламентарния секретар и е изложила проблемите пред цялата парламентарна група, но критики не се търпели. Имало обаче хора, които виждали какво се случва, затова много организации са прекратили съществуването си.

Само Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" потърсил Гунчева за подкрепа на правителството. Разговорът бил много кратък. Гунчева настоя, че няма как да подкрепи ПП, тъй като те направили много грешки. Тя смята, че парламентът е изчерпан и няма как да се състави правителство. Още не е решила как да продължи след края на това НС, а болничният й ще бъде продължен.

"Български възход" са ориентирани към ЕС и НАТО, затова не се вижда към тях. България трябва да поддържа баланс между Русия и САЩ и да поддържа националните си интереси, смята Гунчева.