Елена Петрова за ужаса от 11 септември: Дни наред над Ню Йорк се носеха дим и частици

Хората се движеха с маски, разказва актрисата, която е била в САЩ за концерт на Майкъл Джексън

Общество
12:19 - 11 Септември 2021
2493
Елена Петрова за ужаса от 11 септември: Дни наред над Ню Йорк се носеха дим и частици

На 11 септември 2001 г. младата актриса Елена Петрова тъкмо е започнала дългото си презокеанско турне. Тъй като предишната вечер е била на концерт на Майкъл Джексън, сутринта на 11 септември се намира в Ню Йорк. Така става свидетел на най-трагичния и паметен ден в историята на града. Елена Петрова беше гост в студиото на „Тази събота и неделя“, за да разкаже за преживяването си.

Тя сподели, че съвсем случайно не е била в кулите по време на атаките. Макар много да е искала да посети Световния търговски център, еуфорията от предишната вечер и концерта на Джексън не са я оставили да спи почти цяла нощ. На следващия ден с компанията ѝ са се забавили и това по всяка вероятност е спасило живота им.

„Тръгнахме към метрото и малко преди да слезем ни се обадиха по телефона и ни върнаха“, разказа тя. „Когато излязохме от метрото, видяхме абсолютна паника и хаос. Ние всъщност бяхме хванали една от последните мотриси. След това всичко спря.“

В продължение на дни над целия град се носят дим и частици. Всички гледат случващото се по телевизията. Жителите на Ню Йорк трябва да се движат с маски. Елена и нейните приятели от България са изолирани и не могат да се свържат с близките си, за да кажат, че са живи.

„Спасението за нас беше, че тръгнахме от Ню Йорк и само отстрани следяхме продължаващата трагедия“, сподели още тя.

Минават повече от 7 години, преди Елена отново да посети Ню Йорк. Казва, че когато е видяла дупките на местата, където се намираха кулите, те са ѝ напомнили на две очи, пълни със сълзи.