Елена Поптодорова: В момента Израел е подложен на атаки от пет места

Джо Байдън предупреди, че тази атака предстои, заяви бившият посланик на България в САЩ

Новини
11:44 - 14 Април 2024
3722
Елена Поптодорова: В момента Израел е подложен на атаки от пет места

"Джо Байдън направи изявление преди телефонния си разговор с Бенямин Нетаняху. След като предупреждаваше, че тази атака на Иран е предстояща, направи го публично, и веднага след като дойде новината за изстреляните дронове и ракети, той потвърди тази желязна и непоклатима подкрепа за Израел", заяви от Вашингтон в ефира на БНТ бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

"Всъщност това е една споделена позиция. Ако говорим за това как влияе тази Атака на Иран в американската политика и в американското общество, непременно трябва да кажа за няколко показателни акта. На първо място, Комисията по външни работи в Сената излезе със становище. Камарата на представителите си сменя законодателния дневен ред, за да приеме нарочна резолюция, осъждаща Иран. Тази Атака на Иран ще приближи отново непримиримите в момента заради изборите лагери между демократи и републиканци за даване на съответен отговор и съответна реакция на САЩ по отношение на Израел", подчерта Поптодорова.

По думите ѝ, подкрепата за Израел е споделена, двупартийна и непоклатима: "Цялата тази Атака на Иран ще доведе до промяна в натиска, който се упражнява от страна на Байдън лично и на американската администрация върху Нетаняху за осигуряване на примирие върху хуманитарната помощ в Газа. В момента Израел е подложен на атаки от пет места - от територията на Иран, от Хизбула в Ливан, от хутите в Йемен, групировки от Сирия и от Ирак. Има една тотална военна обсада на Израел, която без съмнение ще наложи една много по-силна подкрепа и солидарност."