Елена Йончева иска да съди Австрия и Нидерландия

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) определи поведението на Хага и Виена като недостойно

Политика
21:29 - 13 Декември 2022
4011
Елена Йончева иска да съди Австрия и Нидерландия

Ще внесе ли Европейската комисия иск срещу Нидерландия и Австрия в Съда на ЕС за злоупотреба с правото нй вето? Този въпрос зададе в Европейския парламент в Страсбург българската депутатка социалистка Елена Йончева, предаде БТА. Това стана на дебат, посветен на решението на страните членки (Съвета на ЕС) България и Румъния да останат извън Шенгенското проспранство. Причина бе ветото на Хага и Виена.

Отказът дава повод за антиевропейско говорене, изтъкна Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

„Не бива да подхранваме евроскептицизма с несправедливи двойни стандарти. Съвсем не сме сред слабите звена в европейския граничен контрол“, допълни той.
Социалистът Иво Христов произнесе имената на загиналите през последните месеци български полицаи. И изтъкна, че те са охранявали спокойствието на българи, австрийци, нидерландци, на гражданите на целия Европейски съюз. По неговите думи ветото не е от загриженост за върховенството на закона, а е безочливо пренебрежение към волята на ЕП и оценките за изпълнение на изискванията.

“В опит да угодят на националистите в своите страни някои европейски лидери правят подарък на еврофобите в България и Румъния”, обобщи той.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) определи поведението на Хага и Виена като недостойно и настоя за ново решение по най-бързия начин.

Съпартиецът му Александър Йорданов заяви, че не е изненадан от решението на Австрия, след като преди няколко години външната министърка Карин Кнайсъл танцува с руския президент Владимир Путин, а после стана част от ръководството на "Роснефт". Той бе категоричен, че оставането на България и Румъния извън Шенген обслужва политиката на Кремъл за разделение на ЕС.

“Мигрантите в Австрия са по-малък проблем, отколкото капиталите на руски олигарси в тази страна”, заяви Йорданов. Колкото до Нидерландия, той смята, че нейното решение е продиктувано от тяснопартийни интереси.

Социалистката Цветелина Пенкова призова дискриминационното отношение да не се допуска, а да се заклеймява.

Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) отбеляза, че е разколебан в еднаквото отношение към всеки европеец, особено заради поведението на правителството на Нидерландия.

„Всички загубихме от гласуването миналата седмица. Има само един печеливш и той е в Кремъл. Макар че декември е месецът на подаръците, бих призовала да не се правят подаръци на Путин“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Йохансон.
Тя увери, че разширяването на Шенгенското пространство остава нейна основна задача.