Елена Йончева призна за къщите за гости

Проектът за имотите бил стар, тогава журналистката не познавала свекър си

Новини
21:30 - 24 Април 2019
3064
Елена Йончева призна за къщите за гости

"Да, има такава къща за гости. На тази къща за гости моят свекър е действително управител. Но това е проект от 2009 -2010 година, когато не съм го познавала моя свекър. Къщата е проверявана през 2015 г. и той ми каза, че няма никакво основание за притеснение."Това обясни в водачът на евролистата на БСП в тв ефира в предаването „Лице в лице“ по повод информацията за строените с европари къщи за гости, принадлежащи на свекър й. 746 подобни имоти предстои да проверява прокуратурата, за да установи дали наистина се ползват по предназначение.

 „Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости?“, попита тя. И поясни, че няма как да е в конфликт на интереси.

Според Йончева въпросните атаки се вкарват в действие, за да се отклони вниманието от „корупционните схеми“ на ГЕРБ и да се покаже, че има и други подобни.

Йончева цитира последния доклад на ЕК от февруари, където се казва, че две трети от сигналите за корупция в България за видни личности не се разследват. По думите й 11 млрд. евро всяка година ни струва корупцията.  

„Това е петата бухалка с тези къщи, които ГЕРБ вади. Първата бухалка беше, когато аз казах, че от санирането се краде. Тогава Борисов излезе, наговори лъжи, в резултат на което беше осъден на първа и втора инстанция. Втората бухалка излезе срещу мен, когато показах кражбите при строителството на българо-турската граница. Тогава Валери Симеонов внесе сигнал в прокуратурата срещу мен. Трето, когато показах пред медиите и пак внесох в прокуратурата сигнал за „Кумгейт“, тогава Делян Добрев започна да ме съди. Четвърто, когато казахме, че искаме да се направи проверка на пътищата в независима лаборатория. Тогава трима депутати от ГЕРБ, Добрев, Биков и Тодоров, внесоха фалшив сигнал, и това ще се докаже, в резултат на което прокуратурата повдигна тези обвинения. И сега пето, в момента, в който настояваме да се разследва случая „Ало, Банов съм“, отново ми намират някакви къщи, които не са мои“, изброи в своя защита журналистката. 

Йончева обобщи, че делата, водени в България срещу корупцията са невъзможни и само ЕС ни предпазва от диктатура. По думите й една от идеите на социалистите в Европейския парламент е да се премахнат офшорните сметки и да се разследва кой стои зад тях.