Елена Йончева: Влакът на Борисов води към задънен тунел

Политика
11:10 - 28 Август 2020
3870
Елена Йончева: Влакът на Борисов води към задънен тунел

"Борисов очевидно смята, че ще овладее протестите у нас и чрез ЕНП ще успее да контролира и Европарламента. Но влакът, който е подкарал, води към задънен тунел. Възможността ЕП да започне процедура по член 7 е реална. Борисов и неговото правителство трябва да подават оставка".

Това твърди евродепутатът Елена Йончева в интервю пред "Дневник". Тя уточни, че Европейският парламент също има правомощия да задейства процедура по чл. 7 от Договора за ЕС, както се случи с Унгария. У точно днес се отваряла вратата към тази процедура. 

Ситуацията в България ще бъде обсъдена в Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Председател е евродепутатът от Нидерландия Софи Инт Велд.

На срещата да даде обяснение за корупцията и проблемната обстановка у нас са били поканени премиерът Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но те са изпратили заместници. На изслушването в подкомисията ще присъстват представители на Европейската прокуратура и Венецианската комисия, подчертава Йончева. 

Тя е категорична, че Борисов трябвало сам да се яви в Европейския парламент, а не да прехвърля това свое задължение на подчинени. "Безпрецедентните за страната ни протести изискват от един политик да поеме отговорност пред Европа, а Борисов се крие. Това е недостойно. Вместо Борисов, вицепремиерът Захариева е определена да участва, заедно със зам.-главния прокурор Красимира Филипова. Заседанието обаче се провежда при закрити врати", коментира още българският евродепутат.