Елена Йончева: Време е ЕК да се намеси в България!

Актуални новини
13:00 - 10 Юли 2020
2388
Елена Йончева: Време е ЕК да се намеси в България!

Налице е зловещо погазване на върховенството на закона и настоявам за конкретни мерки. Време е гласът на Европейския парламент да бъде чут и Европейската комисия да се намеси в случващото се в България през последните месеци.

Това заяви евродепутатът Елена Йончева, като сигнализира новата Антикорупционната комисия в ЕП за събитията в България. 

Йончева подчерта,  че събитията в България подкопават самите основи на демокрацията.

„Демокрацията в страната е в процес на разпад. Ако позволим това да се случи в една страна, в България, скоро и останалите европейски страни ще бъдат пометени от сходни процеси. В България всеки, който си позволи да надигне глас срещу корупцията, срещу безобразията на властта, срещу погазването на медийната свобода, е преследван", каза още тя пред европейските си колеги. 

Йончева разказа, че прокуратурата се използва като бухалка срещу всеки един силен критик на корупционната система. "Властта в България не убива своите опоненти, защото разполага с всички необходими инструменти, за да ги смаже. Вече година тук, в Европейския парламент говоря за това, което се случва в България.

Но да надигнеш глас е само началото. Настоявам не само да бъдем чути. Европейският парламент трябва да действа",

безапелационна беше тя. Евродепутатът призовава  българския президент Румен Радев да бъде поканен в ЕП. "Неговият глас трябва да бъде чут тук. И да действаме”, добави Елена Йончева.