Еленко Божков: Парламентът снощи зачеркна споразумението с миньорите

Промените в Закона за енергетика слагат край на всякаква възможност за работа на централата „Марица Изток“ 2

Новини
13:45 - 06 Октомври 2023
5485
Еленко Божков: Парламентът снощи зачеркна споразумението с миньорите

Решения на Народното събрание, които влизат вече в Плана за възстановяване на устойчивост, противоречат на поетите ангажименти. Снощи (четвъртък, 5 октомври - б. р.), бяха приети промени в Закона за енергетиката, в които се казва, че общественият доставчик – разбирай Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик, ще работи до 1 юли 2024 година.

Така практически се слага край на всякаква възможност за работа на централата „Марица Изток“ 2. Просто електрическата енергия, която тя произвежда, няма да може да се продава на свободния пазар.

Това казва в интервю за „Факти“ енергийният експерт Еленко Божков. 

Дейността на централата прекратява, защото произвежда скъпа енергия заради квотите, които плаща, а към момента разликата в заплащането на емисиите се плащаше от държавата. В момента съществува възможност, на база разпоредбите на Закона за енергетиката и две решения на Народното събрание, с което се даваше възможност „Марица Изток“ 2 да работи, за да се гарантира сигурността на енергийната система. Държавата даваше субсидия на „Марица Изток“ 2, за да покрива разликата в цената на емисиите. От приходите на НЕК се плащаха емисиите.

С промените на закона, направени снощи, това вече не може да става.

Тук има нещо много важно. С тези промени от вчера вече става невъзможно и изпълнението на точка №1 от споразумението между парламента, правителството и протестиращите миньори и енергетици, което бе подписано и гласувано от Народното събрание в сряда. Единствено КНСБ би тревога, че това се случва, припомня енергийният експерт.

Спирането на работата на Мариците ще се отрази пряко и лошо на електроенергийната система, а тук вече ще имаме голям проблем.

Ние имаме нужда от безотказна, безаварийна и непрекъсната работа за снабдяване на промишлеността и бита с електрическа енергия.

А това няма да е възможно, ако централите не работят. Ще се опитам да го разкажа сбито. Централите имат няколко много важни функции. Те поддържат запаса по устойчивост в електроенергийната система, те служат за успокояване на нискочестотните колебания в мрежата и гарантиране на активната мощност. А това се отразява и на работата на енергийната система на цяла Европа. Централите осигуряват необходимия резерв за регулиране на честотата на електроенергията. Тоест, балансират така нещата, за да се запази равновесието на честотата между производство и потребление. Поддържат баланса, казано по друг начин.

Всичките тези неща не могат да бъдат извършени нито от фотоволтаичните централи, нито от вятърните централи.

Те могат да изпълняват някакви функции в поддържането на напрежение, което също го изпълняват тези тецове. Друго много важно е, че централите поддържат противоаварийна готовност, при тях има възможност за противоаварийно управление, ако стане голяма аварията и те да се включат.