Еленко Божков пред Lupa.bg: Токът и парното няма да поскъпват до местните избори

Ексклузивно
15:10 - 22 Април 2019
3243
Еленко Божков пред Lupa.bg: Токът и парното няма да поскъпват до местните избори

Еленко Божков е енергиен експерт, част от Съвета за стратегическо развитие при президента Румен Радев и бивш зам.-председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Експертът изрази мнение пред Lupa.bg за прогнозираното увеличение на цените на тока и парното и уверенията от страна на КЕВР, че то няма да е осезаемо за крайните потребители.

- Г-н Божков, преди дни се разбра, че топлофикациите в страната искат поскъпване на парното от 3 до 108%. Оправдано ли е това от тяхна страна?

- Всичко трябва да върви през лупата на поскъпването на природния газ. Тоест, както се очаква, природният газ няма да поскъпне с повече от 3%, така че не би трябвало да се увеличават цените на топлото.

Що се отнася до цената на електрическата енергия, там нещата са сравнително по-сериозни и се обуславят до голяма степен от цената на емисионните квоти. Спрямо миналата година тази цена се е увеличила близо 3 пъти. Емисионната квота за мегават час ел. енергия вече струва 70-75 лв., около 30 евро, което е над три пъти увеличение на цената за 2018 г. Тези пари трябва да се вземат от някъде, защото те трябва да се платят за договори на американските централи. Това се изисква от договора, който страната ни е подписала с тях. Там е много усложнено.

Единственото място, от което могат да се компенсират средства за това увеличение, което ще се наложи, е Фонда за сигурност на енергийната система. Той обаче не е бездънен.

В него се акумулират средства, които се използват в три направления:

1. Да се компенсират в голяма степен задълженията към обществото, както и за облекчение на бизнеса.

2. Да се компенсират големите индустриалци (енергийно интензивните индустриалци), за това, че на практика ел. енергията, произведена от ВЕИ също се облагодетелства, тъй като е с по-високи преференциални цени.

3. Тук идват парите, които трябваше този фонд да осигури за компенсиране на загубите на НЕК.

На практика ще се получи следното:
За да могат да се удовлетворят всичките тези нужди, включително увеличението на цената, ще се бърка във Фонда и съответно НЕК за поредна година (бел. ред 5-та) ще остане некомпенсирана. Това означава, че това е допълнително декапитализиране на НЕК, тя така или иначе е в много лошо финансово състояние. Ако се погледне нейното заявление за цени, то се вижда ясно, че загубите ѝ само за миналата година възлизат на 120 млн. лева. А иначе ако говорим в дългосрочен план – нейните загуби ще са над 4.5 млрд. лева. А това означава, че в тази криза ще бъде повлечен и Българския енергиен холдинг.

- Чисто потребителски ако погледнем въпроса, как ще се отрази поскъпването на електроенергията и топлоенергията (ако въобще има такова) на битовите сметки?

- Що се отнася до потребителите, те не бива да се притесняват. НЕК ще стори и невъзможното да запази сегашните цени или да задържи увеличението в някакви разумни граници от порядъка на 3% - 3.5%  на цените за бита. Тук се включват и цените за малкия бизнес, който също ще се възползва от добри цени. Трудно е да се предвиди обаче как ще се повлияе големият бизнес. По всички борси цените дългосрочните договори са високи…

Допълнително – сега цената на природния газ в това тримесечие ще се запази, но през останалите две тримесечия до края на годината не се знае какво ще стане. Причината е, че след юли месец няма да има достатъчно доставки на природен газ от Украйна и ако не се случи Турски поток – край. А това се случва заради обявеното спиране на транзитните потоци през Украйна.

Това от своя страна може да доведе до повтаряне на газовата криза от 2009 г., а може и нещо по-лошо да се случи. А електрическата енергия е пряко зависима от тези процеси, съответно и битовите сметки на всички хора ще се повлияят. Да се говори за конкретни цени обаче е все още рано.

- За какви вариант е хубаво да се огледа държавата в този случай?

- Първо, трябва да се разбере в каква насока ще поеме политиката на новия украински президент. Второ, да се търсят варианти за по-евтино включване в Турски поток. Що се отнася до електрическата енергия – имаме един малко по-оптимистичен вариант. Да се намери начин да се прекратят договорите на американските централи или да се търси решение от новата Европейска комисия, която ще влезе в длъжност след октомври, да се включим към т.нар. механизъм за капацитет. Това е един от начините за узаконяване или преразпределение на държавна помощ за такива емисионни квоти и по този начин тези същите американски централи ще могат да ни разтоварят от емисионните нашите квоти. 

- Нека отново да се върнем на потребителя. Можем ли да разчитаме на обявеното от председателя на КЕВР Иван Иванов, че поскъпване на топло и електроенергията няма да се случи? И доколко могат да са спокойни хората в това отношение?

- Основното, на което трябва да разчитат хората е, че в година на избори, на Иван Иванов изобщо няма да му мине през ума да вдига съществено цената с повече от 3-4%, защото това ще му коства главата – както неговата, така и на всички останали комисари. Това го гарантирам. Затова, принудени и притиснати от обективната действителност, те ще бъркат много дълбоко във Фонда за сигурност на енергийната система, за да могат да задържат цените за бита такива, каквито са те в момента, а оттам ще застрашат допълнително НЕК и всички други държавни производители и преносители на енергия.

- Докога може да се очаква задържане на цената на топло и електроенергията такава, каквато е или със съвсем незначително поскъпване, каквото Вие упоменахте?

- Със сигурност ще се задържи до местните избори през есента. След това в зависимост от това дали ще има някакви други избори или някое значително политическо събитие, нещата ще стават все по-нестабилни, като едновременно с това ще назрява и проблемът със спрените украински транзити.