Еленският бут отново събра хиляди гости в Елена

Общество
16:50 - 25 Октомври 2025
2372
Еленският бут отново събра хиляди гости в Елена

За дванадесета поредна година град Елена отпразнува своя най-известен символ – празника на еленския бут. Тридневното събитие отново превърна планинското градче в притегателен център за хиляди туристи от цяла България.

Интересът към фестивала е голям, съобщава Нова тв. Всички места за настаняване в общината са били резервирани още месец преди началото му.

Еленският бут е един от най-старите и автентични български месни деликатеси. Той се приготвя по традиционна технология, която включва само три съставки: сол, чист въздух и търпение.

Производителите от семейство Трухчеви, които тази година са изложили над 300 броя еленски бутове, споделиха тайните на занаята.

"Тайната е проста – морска сол и много любов",

заяви производителят Пенчо Трухчев.

Въпреки повишените цени на свинското месо, деликатесът е поскъпнал само с около 2–3 лева спрямо миналата година. Усилията на производителите обаче дават резултати и извън пределите на страната.

"Успяхме да наложим еленския бут в редица ресторанти в България. Дори пицата, обявена за най-добра в света, е приготвена именно с него като основна съставка", разказа Мартин Трухчев.

Известната фамилия приготви вкусен бобец, който присъстващите имаха удоволствието да опитат. При това на аванта.

Еленският бут ще кандидатства за защитено географско указание като доказателство за качеството на деликатеса от свинско месо 

Днес и утре във възрожденска Елена за 12-и път се провежда кулинарният фестивал "Празник на Еленския бут". Той започна с шествие със 124-метрово българско знаме, посветено на 124-е населени места в общината

СНИМКИ: Светломир Стоянов