Елица Костова аут от Париж

Българката отстъпи в три сета на поставената под №16 Моника Никулеску от Румъния

Спорт
14:05 - 24 Септември 2020
4846
Елица Костова аут от Париж

Елица Костова отпадна във втория кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис „Ролан Гарос“. Българката отстъпи на поставената под №16 Моника Никулеску от Румъния с 0:6, 7:6(1), 3:6 след повече от 2 часа и половина игра.

Мачът в Париж започна зле за Елица. Тя допусна пробив в маратонския първи гейм и след това не успя да се съвземе до края на сета срещу достигалата до 11-ото мяусто в света Никулеску.

В началото на следващата част 30-годишната българка взе подаването си за 1:0 и прекъсна негативната серия от шест поредни загубени гейма. В третата игра Костова отрази две поредни точки за пробив и отново поведе – 2:1. След отличен ретур и добра атака тя записа първия си брейк в мача. Костова допусна обаче тутакси връщането му, в гейм, в който водеше с 40:0. След това допусна още едни пробив за 3:4. Елица се концентрира и на свой ред направи брейк след двойна грешка на Никулеску.

Родената в Кърджали тенисистка излезе напред с 5:4. Развръзката настъпи в края. В 11-ия гейм, когато Костова имаше две възможности да вземе подаването си, но вместо това допусна пробив за 5:6. След това румънката сервираше за победата и стигна до два мачбола. Българката не се предаде, отрази ги и върна пробива, за да вкара сета в тайбрек.

В него Елица имаше пълно превъзходство и смяната на полетата дойде при резултат 5:1 точки, а след това тя изравни сетовете.

В началото на заключителната част Костова поиска физиотерапевт на корта. След това Никулеску направи пробив за 2:0, а след това и още един за 5:1. Българката отрази мачбол в следващия гейм и после върна единият брейк. Тя спаси още един мачпойнт преди да вземе подаването си. В деветия гейм Елица имаше две точки за връщане и на втория пробив, но не успя и Никулеску затвори срещата при петата си възможност.

Българката завърши с 38 печеливши удари при 42 непредизвикани грешки. Те осъществи четири пробива от осем възможности, но допусна осем брейка в срещата.

За участието си в Париж Костова заслужи осем точки за световната ранглиста, където е 212-а, както и чек за 16 хиляди евро.

След нея на същия корт №4 излиза Виктория Томова, която играе срещу мексиканката Рената Сарасуа.

Жребият за основната схема на "Ролан Гарос" ще се тегли днес, след 18 часа наше време. В него участват Григор Димитров, който ще бъде поставен, и Цветана Пиронкова.