Еликсир в жегата: Динята вдига тонуса и... още нещо

Сокът от вкусния плод е най-силната виагра, създадена от природата, категорични са медиците

Новини
18:00 - 22 Юли 2024
5900
Еликсир в жегата: Динята вдига тонуса и... още нещо

През лятото повечето от нас предпочитат леките храни, защото в жегите никой не обича да се чувства натъпкан до пръсване.

А понякога ни е толкова топло, че не ни се яде нищо... освен диня. И това е съвършено разбираемо, защото именно този плод е един от символите на сезона.

Как ще го консумираме е въпрос на личен избор и няма особено значение, защото добре узрялата диня е вкусна всякак, а и много полезна.

Хидратация

През топлите месеци е задължително да сме добре хидратирани, а консумацията на диня прави тази задача не само лесна, но и вкусна.

Просто защото динята съдържа над 90% вода, което я прави един от най-добрите приятели на хидратацията през лятото. Високото съдържание на вода пък означава, че наличието на калории и минимално, което е

добре за всеки, който иска да бъде в добра форма през лятото.

Много хранителни вещества

Динята може да е съставена предимно от вода, но съдържа важни вещества като калий, магнезий, витамин А и витамин С.

Освен това в плода се съдържа цитрулин - аминокиселина, която може да подобри значително тонуса ни при физическо натоварване.

Още положителни ефекти

В динята има няколко растителни съединения като ликопен и кукурбитацин Е, които имат възможни противоракови ефекти. Ликопенът например се асоциира с намален риск от развиване на рак на простата например, но са необходими още изследвания по темата.

Има изследване, според което

ликопенът в динята може да намали нивата на холестерол и кръвното налягане.

Все неща, които са добре дошли за здравето на сърцето. 

Плодът е полезен и за ставите, защото в него има бета-криптоксантин, който може да ги предпази от различни възпаления. Освен това динята има благоприятно действие върху кожата заради съдържанието на витамин А и витамин C. Фибрите в плода пък са добре дошли за по-доброто храносмилане, пише Healthline.

Но не е само това.

Динята е една от храните, които сексолозите препоръчват при понижено либидо.

"Сокът от диня подобрява циркулацията на кръвта, а тази особеност помага на мнозина мъже в сексуалния живот", уверява съвместен екип от университетите във Флорида и Фоджия в Италия.

Проучванията на специалистите показват, че сокът от диня е изключително полезен за кръвообращението в организма и може да намали хипертонията. Поради това си свойство той действа положително и при еректилна дисфункция.