Елисавета Белобрадова против хаотичното връщане на децата в час

Министърът на здравеопазването трябва да поиска прошка, убедена е водачката на ДБ

Общество
15:02 - 04 Ноември 2021
1773
Елисавета Белобрадова против хаотичното връщане на децата в час

Водачката на листата на ДБ в 25-и МИР-София Елисавета Белобрадова, позната като Летящата Козила Ерато в социалните мрежи, изрази силен скептицизъм по отношение на връщането на децата в училище като правилна здравна мярка. Въпреки че е една от радетелките за максимално дълго присъствено обучение на учениците, тя възрази срещу хаотичното прекъсване на дистанционното и посъветва задочно здравния министър Стойчо Кацаров да се извини на народа заради колапса на здравната система. 

Ето какво пише Белобрадова: 

"На 21.10, когато министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви затварянето на училищата, имаме 4800 положителни теста и 120 починали от предния ден.

На 02.11, когато министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров обявява връщането на присъственото обучение, имаме 5863 положителни теста и 145 починали предния ден.

И дори аз, която съм радетел за затваряне на учениците последни, защото това е най-смисления и хуманен подход в обществото, се питам ЗАЩО?

Да започнем отначало.

1. Защо затвориха училищата? Каква е изначалната причина? Да си представим, че причината е, че искаш да ограничиш заразата. Казал си си "Майната им на децата, тях жертваме, тях ще спрем." Но тогава трябва да сложиш показатели, под които да паднем. Да заложиш ясен хоризонт с числа. Падаме на 3000 позитивни теста и връщаме децата. Или излизаме от червена зона и връщаме деца, защото сме ги спрели с определена цел.

2. Защо връщаме децата? Какво се случи в болестен, математически, здравен план, че връщаме децата на училище? Някой знае ли?

Вероятно ще ни кажат, че връщаме децата, защото имаме щадящи тестове. Но тия щадящи тестове ги предлагаме на Министерството на здравеопазването от юли. Гласувахме бюджети, разправяхме се с тях поне да вземат тестове за учителите. Изведнъж в този момент, БУКВАЛНО със сто дни закъснение Министерството на здравеопазването прави поръчки.

Аз ще ви кажа защо. Спряхме децата, защото има избори и те не гласуват. Пускаме отново децата, защото
а)Родителите им гласуват (пляскане по челото).

б)Фейсбук така каза

Но тъй като Министерството на здравеопазването няма план, никога не с пазвало Плана за борба с епидемията от Ковид 19, никога не е действало с логика и предвидимист, никога нито веднъж не стъпи на научни факти и на статистика, това което направи с абсолютно хаотичните си и кошмарни действия, е да уплаши за пореден път всички и да докара родителите до истерия.

Знаете ли какво искам? Искам тези президентски избори, заради които е всичко това, този злощастен панаир, да свърши.

И някой нормален, отговорен човек да стане министър на здравеопазването и да каже: "Скъпи съграждани, Изказвам дълбоките си съболезнования на всички, които са загубили близки. Аз скърбя с вас и ще бъда до вас, докато не преминем заедно през тази ужасяваща криза. Простете за всички неадекватни действия, които държавата предприе спрямо всички ви.

Уповавайки се на науката, определям за следващите 3 месеца следните мерки, които ще зависят изцяло и само от числа, статистики и брой починали, свободни легла в болниците, процент положителни тестове, така че всеки гражданин щом стане сутрин да знае какво предстои. Не казвам, че ще е лесно, но поне ще имате спокойствието да предвидите живота си следващите месеци, да планирате семейните си празници, професионалните си ангажименти и грижите за децата.

Прегърнете децата си, кажете им че и това ше мине. Извеждайте ги навън, защото тяхното здраве и щастие е най-важно.

(Следват мерки, основани на наука, статистика и здрав разум)

И каквото и да следва в идущите дни, можете да разчитате, че мерките ще бъдат предвидими и сигурни."
А после съответните ресорни министерства оказват подкрепа на бизнеса, на всички пострадали. Лекарите получават компенсации за работата си, МОН облекчават учебната програма за 2 седмици, препоръчва тичане навън и спорт.

А министърът на здравеопазването се прибира в кабинета си и с цялата сила на личността си и помощта на държавния апарат, парите, с които държавата разполага и всичко, което му е по силите, работи за това да се покачва нивото на ваксинация и да се върне колкото се може по-бързо плановия прием в болниците.

Колко хора трябва да умрат до 14 ноември, не знам. А пък ако има и балотаж не ми се мисли".