Елизабет II награди свой набор

Актуални новини
11:13 - 21 Ноември 2019
1754
Елизабет II награди свой набор

Световноизвестният естествоизпитател Дейвид Атънбъро получи от Елизабет II престижната награда "Чатъм Хаус" за неговата телевизионна серия "Синята планета 2", предадоха световните агенции.

Популярната поредица, излъчена от Би Би Си, фокусира вниманието на обществеността върху заплахите, свързани със замърсяването на океаните с пластмаси. Атънбъро, който също като Елизабет II е на 93 години, получи отличието заедно с ръководителя на студиата за естествознание на Би Би Си Джулиан Хектор. Нейно Величество заяви, че с удоволствие връчва отличието на Атънбъро, който е неин отколешен приятел.

"Тази награда е признание за вашите разностранни таланти", заяви кралицата на естествоизпитателя, който също е писател и режисьор.

"Вашето умение да покажете на зрителите красотата и уязвимостта на нашата планета остава ненадмината. Вие и вашият екип вдъхновихте много хора, млади и стари, да оценят и да опазят световните океани", изтъкна Елизабет Втора в своето слово.

Британският монарх рязко намали броя на публичните си изяви и присъствието й на награждаването на Атънбъро е знак за уважението, което Нейно Величество изпитва към него.

Телевизионната поредица "Синята планета 2", която Атънбъро представи на зрителите на 91-годишна възраст, показа пагубното въздействие на пластмасовите отпадъци върху световните океани и морската фауна.