Елизабет II празнува с Чарлз 96-ия си рожден ден (СНИМКИ)

Актуални новини
18:00 - 21 Април 2022
5816
Елизабет II празнува с Чарлз 96-ия си рожден ден (СНИМКИ)

Британската кралица Елизабет II отбелязва днес 96-ата си годишнина в тесен семеен кръг, предаде Асошиейтед прес. За рождения си ден тя се оттегли в резиденцията си в Сандрингам, където ще бъде посетена от най-близките си.  

Очаква се британската кралица да изкара деня във вилата "Уд фарм" в имението. Там тя беше и на първата Коледа след смъртта на принц Филип през април 2021 г. 

Британската кралица Елизабет Втора отбелязва тази година и 70-ата годишнина от възкачването си на престола. Официалните тържества за платинения юбилей са насрочени за началото на юни и ще продължат четири дни. Те ще съвпадат и с честването на официалния рожден ден на монарха.

След като се възстанови от Ковид-19 по-рано тази година, Елизабет Втора значително ограничи публичните си изяви, като обяснението е, че се придвижва трудно. 

В началото на пандемията тя се оттегли в замъка Уиндзор на около 40 километра от Лондон, където и досега е през по-голяма част от времето си. Престолонаследникът принц Чарлз присъства на повече от официалните ангажименти.

По традиция британското кралско семейство публикува нов портрет за рождения ден на монарха, заснет от известния фотограф Хенри Далал. На снимката Елизабет Втора позира с понитата Байбек Кейти и Байбек Найтингейл на територията на замъка Уиндзор. 

Британската кралица Елизабет Втора отбелязва тази година и 70-ата годишнина от възкачването си на престола. Официалните тържества за платинения юбилей са насрочени за началото на юни и ще продължат четири дни. Те ще съвпадат и с честването на официалния рожден ден на монарха.

Същевременно пуснаха в продажба кукла "Барби" с образа на кралица Елизабет II по повод 70-ата годишнина от възкачването й на престола.

Куклата е облечена в рокля с цвят слонова кост и син пояс. Той е украсен с миниатюрни медальони и панделки. На главата на куклата има и тиара, подобна на тази, която Елизабет носи в деня на сватбата си, предаде Нова телевизия.

Кралицата се възкачва на трона през 1952 г. след смъртта на баща си. Към момента тя е най-дълго управлявалият монарх в британската история.