Елизабет Втора - 70 години начело на монархията

Нещо за четене
21:47 - 08 Септември 2022
2652
Елизабет Втора - 70 години начело на монархията

Елизабет Александра Мери Уиндзор, позната за света като Елизабет II, управлява от 6 февруари 1952 г. Тя беше кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 14 страни от Общността на нациите (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). 

Тя беше и глава на Общността на нациите, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.

Официалната титла на Елизабет II беше: „Елизабет II по божия милост кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и всички други кралства и територии, глава на британската общност, защитник на вярата.“

Много широк период от британската и световната история минава при по време на управлението на Елизабет II.

Най-значимите събития от този период са: разпадането на Британската империя и нейното превръщане в Общността на нациите, процесът на деколонизация, Студената война, излизането на човека в космоса и кацането на Луната, появата на телевизията и интернет, присъединяването на Великобритания към Европейския съюз и излизането й от него, уреждането на дългия етнополитически конфликт в Северна Ирландия, победата във Фолклендската война, участието на Великобритания във войните в Ирак и Афганистан, финансовата криза от 2008 г., шотландският референдум за независимост, пандемията от коронавирус и т.н. При тези условия

Елизабет II успя да запази престижа и популярността на британската монархия, въпреки че понякога се сблъскваше с републикански настроения и безчет критики в пресата към кралското семейство, особено след разпадането на браковете на нейните деца и смъртта на принцеса Даяна през 1997 г.

На 21 декември 2007 г. Елизабет задмина кралица Виктория като най-дълголетния британски монарх, а на 9 септември 2015 г. стана най-дълго управлявалият британски монарх и най-дълго управлявалата жена държавен глава в света. Тя е и най-дълго управлявалият суверен в съвременната история на Канада. След като Абдула бин Абдул Азис умира на 23 януари 2015 г., Елизабет стана най-старият настоящ монарх в света. След като Робърт Мугабе подава оставка на 21 ноември 2017 г., Елизабет стана и най-възрастният настоящ държавен глава в света. На 6 февруари 2017 г. тя стана първият британски монарх, отбелязал сапфирен юбилей (65 години) на престола, а на 20 ноември — първият британски монарх с платинена годишнина от сватбата.

За 70 години на престола Елизабет II е назначила 15 министър-председатели на Обединеното кралство. Последният — Лиз Тръс — едва два дни преди кончината си.