Елтън Джон скочи срещу Русия, цензурират гей сцени

Нещо за четене
21:39 - 04 Юни 2019
4044
Елтън Джон скочи срещу Русия, цензурират гей сцени

Елтън Джон остро критикува решението на руска компания разпространител да премахне интимни сцени с представители на един и същ пол от биографичния филм за звездата „Рокетмен“, който се разпространява в Русия.

„По най-категоричния възможен начин отхвърляме решението да се поощрява местното законодателство и да се налага цензура върху „Рокетмен“ на руския пазар“, заявяват Елтън Джон и създателите на продукцията.

В позицията се казва още, че от продуцентското студио са били смели и дръзки партньори, позволявайки да бъде разказана истинската историята за живота на певеца и решението на разпространителя да не покаже оригиналния вариант на лентата показва все още съществуващото разделение в света и продължаващото неприемане на любовта между двама човека.

От местния разпространител коментираха, че са се съобразили с приетото през 2013 г. законодателство, което забранява разпространението на „пропаганда, свързана с нетрадиционните сексуални взаимоотношения“. РИА Новости съобщава, че министърът на културата на Русия Владимир Медински е отрекъл намеса на държавата и е заявил, че решението е било изцяло на компанията разпространител.

В същото време кинокритици потвърждават, че гей-сцените и диалози, в които героят на Елтън Джон говори за „истинската си любов“, са били премахнати от разпространяваната в русия лента.

"Рокетмен" се излъчва в момента и по кината у нас. Гей сцените не са изрязани по българските екрани

Елтън Джон, който на няколко пъти е пял в Русия, се е обявявал против законодателството и преди. При посещение за концерт през 2016 г. певецът поиска среща с руския президент Владимир Путин, за да обсъди с него въпроса. Тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е имал готовност да разговаря с Джон по въпроса, но „графиците им не съвпадали“, поради което среща между двамата не се състоя.