ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Миналата седмица базираната в Амстердам агенция започна преглед на руската ваксина

Свят
15:36 - 08 Март 2021
2872
ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) предупреди държавите членки на ЕС да не избързват с разрешаването на руската ваксина "Спутник V", сравнявайки я с руска рулетка, информира АФП.

Миналата седмица базираната в Амстердам агенция започна преглед на руската ваксина. Това е ключова стъпка преди да бъде одобрена, което може да стана тази седмица.

Унгария вече одобри ваксината и започна да я прилага, докато Чехия и Словакия обявиха, че са поръчали от руската ваксина и няма да чакат одобрението на ЕМА.

На въпрос за вероятността Австрия да предприеме същата стъпка, председателят на Управителния съвет на ЕМА Христа Виртхюмер-Хохе заяви пред местната медия ORF: "Това е нещо, което може да се сравни с руска рулетка".

Тя посъветва държавите да не издават спешно разрешение за използване на ваксината, като подчерта, че няма достатъчно налични данни за безопасността й.

Може да имаме "Спутник V" на пазара в бъдеще, когато проучим нужните данни, каза представителят и добави, че ваксината трябва да отговаря на европейски критерий за качество на контрола и ефективност.

Австрийският канцлер Себастиан Курц проведе в петък среща с топ руски представител, който отговаря за продажбата на руската ваксина. Курц подчерта, че придобиването на ваксина не трябва да бъде предмет на "геополитически борби".

Курц отбеляза обаче, че Австрия ще изчака одобрението на ЕМА преди да използва руската ваксина.

Русия увери, че ще достави 50 милиона дози на европейците щом получи одобрение.

ЕМА може да вземе решение за руската ваксина и ваксината на Johnson & Johnson на 11 март.