Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Ако Гешев изкара мандата си, ще прилича на Бай Тошо преди преврата

В прокуратурата се водят братоубийствени войни, заяви бившият вътрешен министър

Политика
18:00 - 15 Май 2023
9325
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Ако Гешев изкара мандата си, ще прилича на Бай Тошо преди преврата

Три години и половина се занимаваме с терзанията на главния прокурор Иван Гешев за лошите олигарси, политици, организирани престъпници и пр. Стигна се дотам прокурорите да казват: "Нас защо не ни защитава държавата". Работата на прокурорите е те да я защитават. При нас всичко е обърнато с главата надолу. Това обясни в интервю за Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов. 

- Иван Гешев внушава, че Бойко Борисов е в основата на заговора срещу него. 

- У нас от много години няма главен прокурор, назначен без политическа протекция. Както каза бившият градски прокурор Николай Кокинов: "Ти си го избра", така че да се оправя. "Барселонагейт" може да се използва като карта в ръцете на главния прокурор, не съм сигурен обаче дали ще може да я използва ефективно. 

По отношение на оставката на Гешев искам да кажа нещо конкретно. Когато човек заема пост, който не му е по мярка и дойде време да си тръгне, той преживява силни душевни терзания, нещо като културен шок. Гешев няма приятели, защото ако имаше, трябваше някой да му каже да бяга бързо от Съдебната палата, защото ако успее да изкара седемте години, накрая раздялата му с поста ще бъде драматична. 

- Възможно ли е "заговорът" срещу Гешев да бъде с цел съставяне на кабинет?

- От доста време насам е атрактивно да се говори срещу него. Вече не е и толкова опасно. В началото на мандата му, хората, които говорихме срещу него, се брояхме на пръсти. Днес всеки може да казва каквото си иска срещу него, защото дори да изкара мандата си, той ще прилича на Бай Тошо преди ноемврийски преврат.

- Шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов ще си тръгне ли?

- Човек, който ръководи прокуратурата, е в правото си да поиска оставката на свой заместник. Доскоро Сарафов беше дясна ръка на Гешев, но по някаква причина тя се изкълчи. Не знаем защо. Най-близкото обкръжение на Гешев по всяка вероятност ще му се наложи да си търси някаква друга реализация. Всички на пресконференциите отляво надясно ще си ходят.

- Защо Сарафов поиска оставката на своя заместник Ясен Тодоров?

- Може би е бил използван на принципа: "Бий самара да се сеща магарето". Вероятно е някаква увертюра към отпътуването на Гешев. На този етап обаче сметката изглежда без кръчмар. В момента наблюдаваме братоубийствени войни по върховете на прокуратурата. Там са хора, които са станали големи началници благодарение на Бойко Борисов. Редовите прокурори, които си гледат работата, сега трябва да се срамуват заради поведението на ръководителите си.

- Какво е необходимо, за да бъде отстранен главният прокурор преди изтичане на мандата му?

- По Конституция той може да бъде отстранен при навършване на 60 г. Гешев е млад и за него това не важи. Може също, ако е влязла в сила присъда с наложено наказание лишаване на свобода - и това за Гешев не важи.

Ето останалите случаи, в които може да бъде отстранен обвинител №1: трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от 1 години - в това положение главният прокурор е повече от 3 години.

Тежко нарушение или системно нарушение на служебните си задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Гешев накърнява престижа на съдебната власт на 100 %. Вкарването на башибозука в президентството е нещо такова. Публичното изнасяне на информация, придобита със СРС -та, също е престъпление. Когато се прави някой на диджей с такива записи, влизаме в текст от НК, който казва, че използването на информация, придобита със СРС извън целите на наказателното производство, е престъпление. Сегашното ръководство на прокуратурата пуска в общественото пространство съвсем свободно такива СРС-та.