Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Бившият съдия Иван Димов е задържан в кола на търговско дружество

Арестуван е на магистрала „Тракия”, а живее на 50 м от МВР, обясни защитникът

Общество
17:45 - 23 Март 2023
8967
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Бившият съдия Иван Димов е задържан в кола на търговско дружество

По случая с арестувания бивш магистрат Иван Димов на магистрала „Тракия” има разминаване в доказателствата, за това, което го обвиняват, разминаване със закона, дори има разминаване със здравия разум. Това заяви пред Lupa.bg неговият защитник Емануил Йорданов.  

По думите му огромно нарушение на законодателството ни е задържането на Иван Димов на магистрала „Тракия”.

 „Според българските закони държавата контактува с гражданите на посочения от тях постоянен адрес. А постоянният адрес на Иван Димов е на 50 м от сградата на МВР. Цяла седмица никой не го е потърсил, за да го задържи. Изведнъж от храстите на магистралата изскачат полицаи от Раковски и го арестуват в кола, която не е негова, а на търговско дружество. Как са разбрали, че в този автомобил се вози Димов? Искахме от полицията всички документи, свързани със задържането, но не ги връчиха”, обясни Йорданов.

Той разказа, че в заповедта за 24-часово задържане на Димов пише, че е издирван за изпълнение на европейска заповед за арест, издадена във връзка със злоупотреба с обществено доверие. След това започват да го издирват за пране на пари.

 „Издирването е странно, защото става въпрос за адвокатска сметка, със  изключително дребна сума, равнозначна у нас на 1000 лв. Не може да се говори за пране на пари, когато има две трансакции - едната на адвокатската сметка и една от адвокатската сметка към трето лице по указание на клиента. Комуникацията с клиент не може да бъде разследвана, още повече, че в случая има и банкова тайна. Никой не ни е казал, че тя е свалена с акт на съда. При две трансакции не може да се определи произхода на парите. Ако има пране на пари, то започва от австрийската банка, в която са преведени парите. Само че обвиняем банков служител няма, а Иван Димов не е търсен по никакъв начин за нищо. Няма изпращани призовки, от него не е искано да се яви като свидетел... И изведнъж се появява европейска заповед за арест. Австрия се представя пред света с Моцарт и Шуберт, а това, което получихме оттам като документ, е юридическа чалга.  Въпреки това пловдивският съд разреши екстрадирането на Иван Димов. Съдът му каза да е жив и здрав и да си продължи с хипертоничната криза, която получи”, обясни Емануил Йорданов. 

 „В европейската заповед за арест има раздел, в който се посочва дали исканото лице е било призовавано, дали е участвало в производство срещу него, дали е било защитавано. Всички тези графи са останали непопълнени. Тези празноти са основание за отказ да се изпълни европейския арест, само че се стигна до ситуация, като в стихотворението на Борис Христов „Стената”: „Ако извикаш, няма кой да те чуе, каквото напишеш няма кой да го види”, сравни правозащитникът.

 „Пловдивският съд прояви неуважение към държавата и към родната съдебна система, уважавайки искане за екстрадиране. Преди 20 години САЩ искаха да бъде екстрадиран от България Осман Кадиев. Документите бяха подготвени доста зле, затова българският съд отказа да го предаде. По това време бях вътрешен министър и американският посланик дойде при мен да ме пита какво се е случило. Обясних му как американските чиновници са си оставили ръцете в документа. Ако делото на Иван Димов се гледаше в София, резултатът на 90% щеше да бъде различен”, убеден е Емануил Йорданов.

Иван Димов е бил арестуван на 3 февруари на магистрала “Тракия” в посока Бургас. Срещу него има издадена Европейска заповед за арест от Австрия. Обвинен е в пране на 170 000 евро. Той е бивш председател на Окръжния съд в Сливен, член на Висшия съдебен съвет и депутат от СДС.