Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Да заразиш човек с вируса е равно на убийство

МВР няма да подслушва хората под карантина, а ще проследява къде се намират, смята бившият вътрешен министър

У нас
16:07 - 20 Март 2020
4325
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Да заразиш човек с вируса е равно на убийство

Ако престъпленията, свързани с разпространяване на заразна болест и неспазване на мерките по карантината, предвиждат наказания над 5 лишаване от свобода, това дава възможност по закон да се използват специални разузнавателни средства. В това число и подслушване на телефони. Това заяви пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и адвокат Емануил Йорданов по повод идеята МВР да проследява електронните комуникации на гражданите под карантина.

„Ако наказанието на хората, прекъснали изолацията си, е до 5 години затвор, тогава се излиза от обхвата на закона за СРС, но преминат ли се тези 5 години дори с 1 месец, тогава всичко е законно.  Може да се предвиди измяна на закона за СРС или преходната разпоредба, която да позволява проследяването на мобилните телефони”, обясни адвокатът.

Според него МВР ще получи от мобилните оператори само трафични данни и няма да се засяга съдържанието на конкретния разговор. Идеята е да се установи с кого е разговарял болният човек и в обхвата на коя клетка се намира.

„Да заразиш човек със смъртоносна болест е равносилно на убийство. Затова трябва да се вземат сериозни мерки. Все още не е решено окончателно да се следят хората под изолация, но ако приемат това предложение, то ще бъде законно”, посочи бившият вътрешен министър.