Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Реформите на Рашков започнаха от изборите

Политика
17:45 - 09 Юни 2022
5139
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Реформите на Рашков започнаха от изборите

Реформите в МВР започнаха от изборите. Нямахме такива драстични фалшификации, каквито имаше преди години. Именно за това започнаха да се чуват гласове за връщането на хартиените бюлетини. С тях е по-лесно да се правят измами. Това заяви пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов по повод твърденията на Бойко Рашков, че реформи в МВР са предприети, а някои от тях са завършени.

„Доста хора се чудят как да се отърват от Бойко Рашков. Премиерът Кирил Петков също иска да му намери друго място – като например в КПКОНПИ. Не можахме да разберем причината за това. От устата на министър-председателя чуваме само похвали за Бойко Рашков. Иначе вътрешният министър има капацитета да види реалните проблеми на КПКОНПИ и да предложи конкретни изменения в законите“, смята Емануил Йорданов.

На въпрос дали е удачно Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да излезе от структурите на МВР, той отговори: Открай време служителите на „Пожарна и аварийна безопасност“ бяха силно привързани към МВР. Никога не са одобрявали идеята службата да бъде изведена от структурата на министерството. Ако това все пак стане, практиката ще покаже дали е било правилно. Навремето ГДБОП беше включена в ДАНС. Видя се, че това не е точното решение“.

Според Емануил Йорданов друга заслуга на Рашков е разкриването на корупционни схеми в пътното строителство. „Реални резултати ще има при едно добро взаимодействие с прокуратурата. По някои дела видяхме, че прокуратурата не кипи от желание да работи. Част от предишното правителство ръководи прокуратурата“, убеден е правозащитникът.

На пресконференция министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи за скандални кражби от парите, предвидени за строителството на АМ „Хемус“.

АПИ е превела авансово на държавното дружество „Автомагистрали“ 400 милиона лева за доставка на материали и механизация за лот 7,8 и 9 от „Хемус“.

„За тях няма ПУП изобщо, но сумите са отпуснати. „Автомагистрали“ ЕАД е превела на дружество авансово плащане в размер на 84 милиона и близо 500 000 лв. за лот 8 на „Хемус“, въпреки това. При постъпването на авансовите средства, те са използвани от пътния строител. В края на 2020 г. е закупен имот в центъра на София за сума от над 27 милиона. Там се извършват активни строителни дейности. На съответния лот номер 8 няма дейност и за 1 ст. През септември – 14 милиона и 280 000 лв. се нареждат към строителство на жилищни и нежилищни сгради. Непосредствено след получаването на средствата, 950 000 лв. се превеждат по лични сметки на собствениците с основание дивидент. В края на август 2020 г. 12,54 млн. лв., които са предвидени за лот 8, се превеждат на дружество, което е превело 8 милиона и 450 000 лв. към лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца след това дружеството прекратява дейността си, преобразува се в друго. През декември се превеждат 30 милиона лева за закупуване на дружество. Получена е информация, че лицата, получили суми по дивидент и договор, пренареждат средства по сметки в ОАЕ. Собствениците на част от дружествата, получили средства от лот 8, са идентични“, разкри Бойко Рашков.