Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Съдебна реформа ще има, ако прокуратурата мине към изпълнителната власт

Така ще спрат споровете за недосегаемостта на обвинител №1, убеден е бившият вътрешен министър

Политика
17:06 - 26 Януари 2023
3234
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Съдебна реформа ще има, ако прокуратурата мине към изпълнителната власт

Следствието няма да излезе от прокуратурата, тъй като парламентът ще бъде разпуснат до седмица. Ако Народното събрание работи  повече от 10 дни, ще бъде грозно и укоримо. Това заяви пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов.

Според него за съдебна реформа може да се говори, когато прокуратурата премине към изпълнителната власт. Това обаче може да стане чрез Велико народно събрание. Така ще се прекратят споровете за недосегаемостта на главния прокурор и за това кой трябва да го разследва.

 „Щом ГЕРБ заговорят за правна реформа, се изпробва чувството за хумор на хората. Партията няма да допусне такава да има.

Гешев продължава да държи ВСС, така че картите се раздават в негова полза. Мандатът на кадровиците на Темида изтече, а парламентът се успива и няма кой да избере членовете от парламентарната квота”, посочи Емануил Йорданов.

„Ако прокуратурата отиде в изпълнителната власт, тогава тя ще престане да си мисли, че стои над съда. След закриването на специализираните съд и прокуратура малко се нормализираха нещата - докато ги имаше, нещата бяха ужасяващи – прокуратурата беше господар на целия наказателен процес. Това започна да се просмуква и в другите съдилища. Сега като няма такива простотии, нещата са значително по-нормални”, смята адвокатът.

 Според него няма нужда от нови етични кодекси на съдии и прокурори. Сегашните са публикувани на сайта на ВСС.

„Етичните кодекси са изключително голяма глупост, тъй като позволяват да се уволняват неудобните служители. Когато Георги Петканов беше вътрешен министър, махаха хората, като ги пращаха на полиграф. След дълги мъки и множество дела  съборихме в съда детекора на лъжата. На негово място обаче се появи етичният кодекс”, припомни бившият вътрешен министър.