Емануил Йорданов пред Lupa.bg: В първата част на сериала с Борисов няма да се случи нищо

Политика
17:35 - 22 Март 2022
5210
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: В първата част на сериала с Борисов няма да се случи нищо

Прокуратурата тества чувството ни за хумор, внасяйки в съда за одобрение протоколи, за които е написала, че не следва да бъдат одобрени. Параграф 22. Когато се внесе документ в съда и той няма подпис, съдът го изпраща на подателя в 7-дневен срок да се направи това. Това обясни пред Lupa.bg адв. Емануил Йорданов във връзка с постановленията за привличането на обвиняеми, които са били без подписи и без име на съставителя по отношение на разследването на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

„Ако се работи по престъпления, извършени от членове на Министерски съвет, разследването трябва да се извърши от следовател. Не трябва да се товарим с прекомерни очаквания обаче. Единственото нещо, което носи оптимизъм, е, че давността на разследване на подобни престъпления е 15 г. и в рамките на това време на някои ще им свърши мандата.“, отбеляза адвокатът и бивш вътрешен министър.  

Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от домовете на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. „Вера Чочкова е единственият съдия, който осъди Георги Илиев по време на Прехода. Той е съден веднъж по време на комунизма и втори път за хулиганството в БИАД“, коментира правозащитникът.

Той опроверга колегата си адв. Менко Менков, който в централата на ГЕРБ обясни, че задържане се прави след досъдебно производство. „Задържането до 24 часа е по Закона на МВР и не е необходимо каквото и да е досъдебно производство. При изтичането на времето се появява прокурор с постановление за привличане на обвиняем и паралелно с него постановление за задържане за 72 за предаване на съд. Много народ са лежали по арестите без каквато и да е вина и без каквито и да е доказателства. Тази практика е създадена от прокуратурата и сега тя недоволства“.

„Днес Цветан Цветанов говореше по БНР и се хвалеше, че по негово време задържанията били перфектни, което ме хвърли в ужас. Все още плащаме заради неговите арести. Някой футболен запалянко трябва да припомни на такива като него, че когато се пази резултат 1:0, обикновено този, който води, пада“, предупреди бившият вътрешен министър.

Попитан как ще приключи случая със задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова, той отговори: „В първата част на сериала няма да се случи нищо, може би във втория сезон нещата ще се раздвижат. Това ще стане след смяната на Иван Гешев“.