Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Виновните за погрома снощи ще се изхлузят и ще пострадат един-двама от МВР

Ако шефовете на БФС продължават постарому, протестиращите могат да ги набият, заяви бившият вътрешен министър

Крими
17:13 - 17 Ноември 2023
6120
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Виновните за погрома снощи ще се изхлузят и ще пострадат един-двама от МВР

Борислав Михайлов е основният виновник за погрома снощи. 18 години българският футбол копае дъното надолу и от БФС ни обясняват напето колко много работа са свършили. Няма резултати, но работата била свършена. Навремето Бойко Борисов му поиска оставката и тя е останала там някъде в БФС. Михайлов се наведе, докато отмине бурята, както съветваше Тодор Живков. Беше грешен ход. Ако ръководството на футболния съюз продължава така, протестиращите могат да го набият. Това коментира пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов. 

"Темата за футболното хулиганство е забравена от 20 г. насам. Затова снощи резултатът беше такъв. Бяха хвърлени много сили - 1600 полицаи срещу 4 000 протестиращи. Това означава по един полицай на двама протестиращи. Скандално е това, което стана снощи, но то е резултат от натрупване. Твърде много хора са ангажирани с проблема и твърде много хора са виновни за ситуацията. Имам чувството, че почти всички ще се изхлузят, а ще пострадат един-двама души от МВР", смята Емануил Йорданов. 

По думите му кметът Васил Терзиев е последният човек, на когото трябва да се търси отговорност за вандализма. "Нека си припомним протяжното управление на Йорданка Фандъкова и всички протести във времето, в което беше кмет. Не съм чул някой да пита за нейната оставка. Веднъж питах аз и думите ми увиснаха във въздуха. На практика, когато се разреши масово мероприятие, трябва да се знаят организаторите, за да носят отговорност и на които да бъдат налагани санкции от страна на общината. Припомнете си дали по времето на Фандъкова някой от извършителите на безчинства на протести е бил наказан", каза правозащитникът. 

"Вероятно никога няма да разберем чие предложение за вътрешен министър е бил Калин Стоянов. Очевидно е, че той не се чувства съвсем уютно в кабинета си и това е разбираемо. Не може да имаш представа за политика от прочетени два вестника и гледане на централни новини в голяма телевизия и след това да влезеш в националния отбор по политика. Стоянов беше шеф на ГДБОП и ако се е справял добре с работата си, нормалното му професионално развитие е да бъде назначен за главен секретар. Не може да тикаш хора напред и когато те допуснат грешка да си измиеш ръцете с тях и да кажеш, че не го познаваш", смята Емануил Йорданов. 

Прокуратурата повдигна обвинения на двама мъже след вчерашния протест на футболни фенове. В четвъртък, около 19.35 ч. пред сградата на Посолството на Турция в столицата Е.П. е хвърлил камък, с който е счупил стъклото на полицейски микробус.  Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Софийската градска прокуратура пък привлече към наказателна отговорност 29-годишен мъж, който е обвинен за палежа на бус, собственост на "Общинска полиция", със значителна стойност - над 11 000 лв. За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години, допълват от СГП.

Спрямо близо 30 лица, които първоначално са били задържани за срок до 24 часа от органите на МВР по време на протеста, се прилагат мерки по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.